ABD'den Rusya'daki son iki konsolosluğuyla ilgili kapatma kararı

ABD, 10 Aralık'ta Rusya’nın Vladivostok kentindeki konsolosluğu tamamen kapatmak ve Yekaterinburg kentindeki konsolosluğunun faaliyetlerini geçici durdurma isteği konusunda Kongre'yi bilgilendirdi.

ABD'den Rusya'daki son iki konsolosluğuyla ilgili kapatma kararı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Vladivostok konsolosluğunu kapatma ve Yekaterinburg konsolosluğundaki çalışmaları geçici olarak durdurma kararı alındığını açıkladı.

Associated Press, ABD Dışişleri’nden elde edilen belgeye dayandırdığı haberinde bakanlığın Vladivostok konsolosluğunu kapatmayı ve Yekaterinburg’daki konsolosluk faaliyetlerini askıya almayı planladığını Kongre’ye 10 Aralık’ta bildirdiğini belirtmişti.

Sputnik‘e konuşan, ABD Dışişleri’nden bir yetkili, bakanlığın bu yönde karar aldığını doğrulayarak, “Moskova Büyükelçisi John Sullivan’la yakın temas halinde olan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Vladivostok’taki konsolosluğu kapatma ve Yekaterinburg’daki konsololuktaki faaliyetleri geçici olarak durdurma kararı aldı. Bu karar, Rusya’daki ABD diplomatik temsilciliklerinin operasyonlarında güvenliği sağlamaya dönük çabalarımız kapsamında alındı” dedi.

NE ZAMAN YAPILACAĞI BELLİ DEĞİL

Ne zaman yapılacağı belirtilmeyen kapatma işlemi sonrasında ABD’nin Rusya’daki tek diplomatik temsilciliği Moskova’daki büyükelçiliği olacak.

Rusya daha önce Saint Petersburg’daki ABD Konsolosluğunun kapatılması kararını, 2018’de ABD’nin Seattle’daki Rus Konsolosluğunu kapatılması emrini vermesinin ardından almıştı.

ABD’nin Yekaterinburg ve Vladivostok konsolosluklarında görevli toplam 33 personeli bulunuyor.