ABD'den İran'a yaptırım!

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Hazine Bakanı Mnuchin İran'a yönelik yeni yaptırımlar hakkında açıklamalarda bulunuyor.

ABD'den İran'a yaptırım!

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ve ABD Hazine Bakanı canlı yayında İran’a yapılan yeni yaptırımları açıkladı. Pompeo,”Elçiliklere saldırı olacağına dair bilgi aldık.” ifadelerini kullandı.

ABD Hazine Bakanı ise yaptığı açıklamada, “İran’a yeni yaptırımları yürürlüğe koyduk. Ekonomik olarak önemli zarar verdik.” dedi.

Açıklamalardan satır başları şöyle;

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo:

– İran’ın davranışları devam ettikçe yaptırımlar da devam edecek.

– İran’ın ne zaman nereye saldıracağını bilmiyorduk, ama saldıracaklarını biliyorduk. Süleymani büyük çapta saldırılar planlıyordu.

– Elçiliklere saldırılar olacağına dair istihbarat vardı.

– ABD’nin yaptırımları İran’ın güvenlik sistemini kalbinden vuracak. Yaptırımlar İran’ın terörü finase kapasitesini düşürmüştür. Daha fazla paraları olsaydı daha çok teröre finanse edeceklerdi.

– İran’ın uygun bir şekilde davranmasını sağlamak ve dünyayı terörize etme çabalarından vazgeçme çabaların engellemek istiyoruz.

– Ukrayna uçağının İran füzesi tarafından düşürülmesinin son derece muhtemel olduğunu düşünüyoruz ancak soruşturmanın tamamlanmasını beklememiz lazım.

– Ukrayna yolcu uçağının İran hava savunma sistemleri tarafından düşürülmüş olabileceğine dair haberlere inanmamak için sebep yok, İran’ın tam işbirliğiyle tüm olguları ortaya koyan kapsamlı soruşturmaya ihtiyacımız var. Soruşturma sonuçlarını aldıktan sonra bütün dünyanın gereken adımları atacağını düşünüyoruz.

– Ukrayna uçağını kimin düşürdüğüne dair bilgi veren kişi yada kurumlar yaptırımlardan muaf tutulacak.

– İran ile insani yardım için ticaret ve SWİFT para transferi devam edebilecek.

– IŞİD’i ortadan kaldırdık, Bağdadi’yi, Süleymani’yi ortadan kaldırdık. Bu, ABD’ye olan tehdidi azalttı.

– Eğer bunlar yapılmasaydı İran’ın eline gelir geçecekti ve teröre yarayacaktı. Ekonomik gelirlerini azaltmak önemli bir etkidir. Şunu da eklemem gerekiyor, İran’da neler yaşandığını görmek lazım. Onlarca milyar dolarlık açıkları var. Zor kararlarla karşı karşıyalar. Halkın iradesi mi, Hizbullah mı? Rejimin önünde çok zorlu sorunlar var. İran halkına hak ettikleri gibi davranılmasını umuyoruz.

ABD Ticaret Bakanı:

– İran’a yönelik imalat, madencilik tekstil alanlarında yaptırımlar var. Ekonomik olarak önemli zarar verdik.

– Avrupa’daki müttefiklerimizle görüştük. Onlara İran’ın nükleer anlaşmaya uymadıklarını belirttik.

– İranla tekstil ve enerji gibi alanlarda ticaret yapan herkes yaptırım kapsamına alınacak.

– Alimünyum ve demir sektöründe bulunan 17 firma yaptırım uygulandı.

– 8 üst düzey İranlı yetkili yaptırım listesine alındı.