ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Ankara'da: Türkiye çok yakın müttefikimiz

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Suriye gündemini görüşmek üzere Ankara'ya geldi.

ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Ankara'da: Türkiye çok yakın müttefikimiz

ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve beraberindeki heyeti getiren uçak, saat 18.40 sıralarında Ankara Esenboğa havalimanına indi.

Havalimanı çıkışı basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Jeffrey, ABD’nin NATO’daki müttefiki Türkiye’nin askerlerinin bugün İdlib’de büyük bir tehditle karşı karşıya olduğunu söyleyerek, bu tehdidin Rusya ve Esad’dan geldiğini ifade etti.

İdlib’de hayatını kaybeden TSK askerleri için başsağlığı dileğinde bulunan Jeffrey, “Biz bugün Ankara’ya gelip, Türk hükümetiyle durumu gözden geçirmek ve mümkün olduğu kadar destek vermek istiyoruz.” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı konuşmada, ABD’nin, NATO müttefiki Türkiye’nin yerine terör örgütlerinin yanında yer aldığını belirten sözlerinin hatırlatılması üzerine Jeffrey, “Burada bulunduğum son 2 yılda bu soruyu kaç kez cevapladım. ABD, Türkiye’nin çok yakın bir müttefikidir. Suriye dışında pek çok alanda bu değerimizi kanıtladık.” dedi.

‘TÜRKİYE MASADA OLMALIDIR’

Jeffrey, 17 Ekim 2019’da, ABD heyetinin Ankara’ya geldiğini ve Türkiye ile bir mutabakata varıldığını anımsatarak, “Bunun korunmasını sağlamak için çalışıyoruz. İdlib ve siyasi süreç konusunda çok yakın koordinasyonumuz var ve yaptığımız şeyi aynen yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerinde bulunarak şöyle devam etti:

“Türkiye, merkezi konumdadır. Türkiye, Suriye veya Irak’ın komşusu. 2014’te IŞİD’in Suriye’de ortaya çıkmasıyla Irak’a ne olduğuna bakın. İsrail, Hizbullah ve İran’ın uzun menzilli füzelerinden varoluşsal bir tehditle karşı karşıya. Türkiye Suriye’den gelen tüm tehditlerle karşı karşıya. Ürdün ve Lübnan’da yaklaşık 2 milyon mülteci var ve tabii ki burada daha da fazla mülteciniz var. Suriye, Türkiye başta olmak üzere tüm komşuları için büyük bir güvenlik ve jeopolitik tehdittir. Bu çatışmanın çözümünde, Türkiye masada olmalıdır.”

Jeffrey’in Ankara temasları kapsamında ilerleyen günlerde, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüşmesi bekleniyor.