ABD Suriye operasyonunu Erbil'deki üslerinden yürütüyor

"ABD’nin Irak Büyükelçisi Matthew Tueller geçen hafta ekonomik sorunlar yaşadığı bir dönemde Erbil’i ziyaret ederek Peşmerge Güçlerine 250 milyon değerinde askeri yardımda bulundu"

ABD Suriye operasyonunu Erbil'deki üslerinden yürütüyor

ABD’nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford, “ABD tamamıyla Irak ve Suriye’den çekilmeyecek ve Erbil’deki askeri üsse özel bir önem veriyor” açıklamasını yaptı.

Ford, kaleme aldığı yazıda, ABD’nin Irak’ta askeri üslerde Iraklı güçleri eğittiğini ve ABD’nin Suriye’nin kuzeyindeki operasyonlarına lojistik destek sağladığını belirtti.

RAND Araştırma Merkezi’nin bir raporunu referans gösteren eski büyükelçi Ford, “ABD’nin Irak’tan tamamıyla çekilmesi Suriye’deki operasyonlarının yürütülmesini zora sokar” ifadeleriyle ABD’nin Irak’tan tamamıyla çekilmeyeceğini ifade etti.

ABD ile Peşmerge Güçleri’nin işbirliğine değinerek, ABD’nin Erbil’deki askeri üslerine dikkat çeken Ford, “ABD’nin Erbil’deki askeri üslerinin özel bir önemi var. ABD’nin Irak Büyükelçisi Matthew Tueller geçen hafta ekonomik sorunlar yaşadığı bir dönemde Erbil’i ziyaret ederek Peşmerge Güçlerine 250 milyon değerinde askeri yardımda bulundu” değerlendirmesini paylaştı.

Ford, “ABD’nin Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları Suriye’ye baskı uygulamak için Suriye’nin kuzey doğusundan çekileceklerini reddediyor. Trump’da askeri kayıpların olmaması ve giderlerinin düşük olmasından dolayı Suriye’de kalmayı sorun etmiyor” satırlarını kaleme aldı.

ABD’nin Cenevre müzakerelerine daha yapıcı yaklaşması ve İran’ı Suriye’den çıkarmaya zorlamak için Şam hükümetine baskı uygulamayı amaçladığını belirten Ford, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in de aynı amaçla bu hafta başında Rojava’da Kürt taraflar arasında anlaşma sağlamak üzere girişimlerde bulunduğunu yazdı.

Ford, “Washington, Suriye’deki Kürt liderlere Suriye rejimi yıkılana kadar bölgede kalacağını anlatmaya çabalıyor. Bu da Washington’da Amerikalılara Ortadoğu’da savaşı sonlandırmaya yönelik verilen mesajdan farklı bir mesajdır” ifadelerini kullandı.