ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) bugün sona eren para politikası toplantısının ardından büyüme ve işsizlik başta olmak üzere ekonomik görünüm hakkındaki yeni tahminlerini açıkladı.

Fed, salgın hastalık nedeniyle ekonomi açısından son derece dalgalı geçen 2020 yılında faizleri indirmek, tahvil alımlarını artırmak ve salgın hastalığın ekonomide yarattığı tahribatı azaltmak için bir dizi sıra dışı önlem almak zorunda kalmıştı.

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.

ABD Merkez Bankası(Fed) yetkilileri GSYH tahminlerini olumlu yönde revize ettiler. Fed’in açıkladığı ‘Ekonomik Projeksiyon’ raporuna göre, 2020 yılı daralma beklentisi yüzde 2,4 oldu.

Fed gelecek yıl için yüzde 4,2 büyüme beklendiğini açıkladı. Bir önceki raporda bu yıl için yüzde 3,7 daralma, gelecek yıl için yüzde 4,0 büyüme tahmin edilmişti.

Fed yetkilileri 2022 yılı büyüme beklentisini yüzde 3,0’ten yüzde 3,2’ye çıkarırken, 2023 yılı beklentisini yüzde 2,5’ten yüzde 2,4’e indirdi. ABD ekonomisi yılın 3.çeyreğinde öncü verilere göre yüzde 33,1 büyüdü. Büyüme ile ilgili 3.çeyreğin final sonuçları 22 Aralık’ta açıklanacak. 17 Fed yetkilisi 3 ayda bir ABD’nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminde bulunuyorlar.

FED TAHMİNLERİNİ DEĞİŞTİRMEDİ

Foreks’te yer alan habere göre, ABD Merkez Bankası(Fed) yetkililerinin önümüzdeki dönem için faiz tahminleri değişmedi. Fed’in açıkladığı ‘Ekonomik Projeksiyon’ raporuna göre, bu yıl ve gelecek 3 yıl için faiz tahminleri bir önceki raporda olduğu gibi yüzde 0,1 seviyesinde kaldı.

Fed yetkililerinin uzun dönem faiz tahmini yüzde 2,5 seviyesinde bulunuyor. 17 Fed yetkilisi 3 ayda bir ABD’nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminde bulunuyorlar.

ABD Merkez Bankası(Fed) yetkilileri bu yıl için işsizlik oranı beklentisini aşağı yönlü revize etti. Fed’in açıkladığı ‘Ekonomik Projeksiyon’ raporuna göre, işsizlik oranı tahmini bu yıl için yüzde 7,6’dan yüzde 6,7’ye , gelecek yıl için yüzde 5,5’ten yüzde 5,0’e çekildi.

Fed yetkilileri 2022 yılı için yüzde 4,2, 2023 yılı için yüzde 3,7 işsizlik oranı tahmin ediyorlar. Bir önceki tahminler sırasıyla yüzde 4,6 ve yüzde 4,0 seviyesinde bulunuyordu. Uzun dönem işsizlik tahminiise yüzde 4,1 olarak kaldı. ABD’de Kasım ayı itibarıyla işsizlik oranı yüzde 6,7 seviyesinde açıklandı.

İşsizlik oranı COVİD-19’un etkilerinin zirve yaptığı Nisan ayında yüzde 14,7 ile tarihi zirvesini gördü. 17 Fed yetkilisi 3 ayda bir ABD’nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminde bulunuyorlar.