ABD, Küba’nın solunum cihazı için anlaştığı şirketleri satın alıp kritik sevkıyatı durdurdu

Küba’yla solunum cihazı anlaşması yapan İsviçreli iki firmayı satın alan Amerikan şirketi, anlaşmayı iptal etti.

ABD, Küba’nın solunum cihazı için anlaştığı şirketleri satın alıp kritik sevkıyatı durdurdu

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadeleyi sadece kendi ülkesinde değil, dünyanın farklı yerlerine gönderdiği sağlık çalışanlarıyla da yürüten Küba, halkı için hayati öneme sahip solunum cihazı tedarikinde ABD engeline takıldı. Bu konuda Küba’yla iş yapmayı kabul eden İsviçreli iki firmayı satın alan Amerikan şirketi, Havana’yla ticareti askıya aldı.

Küba Komünist Partisi Merkez Komitesi’nin resmi yayın organı olan Granma sitesinin haberine göre, ülkenin sağlık kurumu solunum cihazı almak için IMTMedical AG ve Acutronic adlı şirketlerle anlaşmaya varmıştı. Ancak Amerikalı Vyaire Medical Inc. adlı firma, söz konusu iki şirketi satın aldıktan sonra sevkıyat işlemlerini durdurdu.
Küba Dışişleri Bakanlığı Latin Amerika ve Karayipler Direktörü Eugenio Martniez Enriquez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, daha önce varılan anlaşmanın askıya alındığını duyurdu.

Enriquez ayrıca, uygulanan “abluka” nedeniyle Küba’nın ABD’li firmalardan ilaç satın almasının engellendiğini belirtti.

Bu gelişmenin ABD’nin salgın sırasında Küba’ya yönelik tek engelleme çabası olmadığı ifade ediliyor.

Anlaşmayı askıya alma kararından yalnızca iki gün önce Küba hükümeti, ülkenin Kovid-19’la mücadelesi için gerekli olan ve Çinli Alibaba kuruluşu tarafından gönderilen tıbbi teçhizat bağışının ulaştırılmasının ABD tarafından engellendiğini belirterek bu müdahaleyi kınamıştı.