ABD: Irak'tan çekilmiyoruz

Abdülmehdi, askerlerin ülkeden çıkarılması için bir "mekanizma formüle edilmesini" isteğini telefonda görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya iletmişti.

ABD: Irak'tan çekilmiyoruz

ABD, Bağdat’ın Amerikan askerlerinin Irak’taki üslerden nasıl çekileceğinin belirlenmesi için bir delegasyon gönderilmesi talebini reddetti.

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi’nin dün ABD’nin askerlerinin Irak’taki üslerden nasıl çekileceğini belirlemesi için bir delegasyon göndermesini talep etmesinin ardından Washington, ülkedeki askerlerini çekmeyeceklerini belirten bir açıklama yayımladı.

Irak parlamentosu, ABD askerlerinin ülkeden çıkarılmasını öngören yasa tasarısını geçtiğimiz hafta onaylamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus’un imzasını taşıyan açıklamada “ABD’nin Orta Doğu’da iyilik için bir güç olduğu” iddia edilirken, ABD Irak’a heyet gönderirse bunun asker çekmek için değil, iki ülke arasındaki stratejik partnerliği tekrar güçlendirmek için olacağı ifade edildi.

Açıklamada ABD’nin bölgedeki vatandaşlarını, Iraklıları ve koalisyon partnerlerini korumaya kendini adamış olduğu belirtildi.

Irak Başbakanlık ofisinden yapılan resmi açıklamaya göre Abdülmehdi, askerlerin ülkeden çıkarılması için bir “mekanizma formüle edilmesini” isteğini telefonda görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya iletmişti.