ABD DSÖ’nün küresel aşı girişimine katılmayacak

ABD, Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüs (Covid-19) için aşı ve ilaç geliştirmek üzere başlattığı küresel inisiyatifte yer almayacak.

ABD DSÖ’nün küresel aşı girişimine katılmayacak

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bugün Cenevre’de Covid-19 için aşı ve ilaç geliştirmek üzere bir küresel dayanışma inisiyatifi başlattı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yardımlarıyla başlatılan inisiyatifte ABD’nin yer almayacağı belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü kaynaklarının, ABD’nin inisiyatife katılıp katılmayacağına ilişkin bir soru üzerine yanıtı, “Hayır, ama başka herkes katılıyor” oldu.

DSÖ’nün küresel dayanışma inisiyatifi Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından Cuma günü Cenevre’de tanıtıldı. Dayanışmaya katılan ülke liderleriyle video konferans aracılığıyla bağlantı kurulan toplantıda, inisiyatifin amacının Covid-19 için aşı, tanı ve tedavilerin geliştirilmesi, üretilmesi ve adil dağıtımını sağlamak için dayanışma sağlamak olduğu belirtildi.

Cenevre’deki ABD elçiliği sözcüsü ise Reuters haber ajansı tarafından yöneltilen soruya bir e-posta ile yanıt vererek ABD’nin inisiyatife katılmayacağını fakat “Covid-19 aşısı geliştirmek için uluslararası işbirliğini desteklediklerini ve en kısa sürede inisiyatif hakkında daha fazla bilgi edinmeyi beklediklerini” aktardı.

ABD daha önce de Dünya Sağlık Örgütü’nü “Çin merkezli” olmakla ve pandemiyle mücadelede kötü yönetilmekle suçlayarak örgüte ayırdığı fonları kestiğini de duyurmuştu.