ABD Başkanı Trump: İsrail ile anlaşmaya 5-6 ülke daha katılabilir

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ile BAE arasında imzalanacak 'normalleşme' anlaşmasına 5-6 ülkenin daha katılabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Trump: İsrail ile anlaşmaya 5-6 ülke daha katılabilir

İsrail ile BAE’nin ‘ilişkileri tamamen normalleştirme’ ve İsrail ile Bahreyn’in ‘tam diplomatik ilişki kurma’ anlaşmaları için Beyaz Saray’da imza töreni düzenlenecek.

Anlaşmalar için İsrail adına Başbakan Benyamin Netanyahu, BAE adına Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed el Nahyan ve Bahreyn adına Dışişleri Bakanı Abdullatif el Zayani Beyaz Saray’a geldi.

Tören öncesi Oval Ofis’te BAE, Bahreyn bakanları ve Netanyahu ile ayrı ayrı gazetecilerin karşısına çıkan Trump, 5-6 ülkenin daha İsrail’le ilişkileri “normalleştirme” anlaşmalarına katılabileceğini dile getirdi.

Trump, Netanyahu’yu ağırlarken “Yaklaşık 5 ülkeyle, ilaveten 5 ülkeyle yola koyulduk. 5-6 ülkenin daha çok süratle katılmasını sağlayacağız, halihazırda onlarla görüşüyoruz” diye konuştu.

Bazı anlaşmaların 3 Kasım ABD başkanlık seçimleri öncesi açıklanabileceğini söyleyen Trump, “Sadece halletmemize bakar” dedi.

‘İRAN’LA ANLAŞMA’ İDDİASI

Sputnik‘in haberine göre Trump, “Seçimi kazanırsak İran’la anlaşma yapacağımızı sanıyorum” iddiasında da bulundu.

Ardından törene geçilirken Trump, bölgedeki tüm ülkelerin “barış ve refah içinde yaşaması için tarihi adım” vurgusu yaptı:

– 25 yıldır ilk kez böyle bir anlaşma yapılıyor. Daha önce iki ülke imzalamıştı. Sadece iki ayda 2 ülke daha ekledik.

– İsrail ile Arapların düşman olduğu yalanı yıllardır terör ve şiddet çemberi yaratıp tüm dünyaya yaydı. Artık bundan uzaklaşmak isteniliyor. Diğer ülkeler de çok kısa sürede bu iki ülkeyi takip edecek.

– Bu kapsamlı Ortadoğu barış anlaşmasının temelidir.