ABD, anlaşmadan bu yana Taliban'ı ilk kez vurdu

Taliban ile imzalanan anlaşmadan sadece birkaç gün sonra ABD, Afganistan’da örgüte yönelik ilk hava saldırısını gerçekleştirdi.

ABD, anlaşmadan bu yana Taliban'ı ilk kez vurdu

ABD Hava Kuvvetleri Sözcüsü Albay Sonny Leggett, bugün Afganistan’ın güneyinde Helmend vilayetinde Taliban güçlerine yönelik bir hava saldırısı düzenlendiğini duyurdu. Twitter hesabından bir açıklama yapan Leggett, Taliban’ın Afgan güvenlik güçlerine saldırdığını ve bunu dağıtmak için ‘savunma amaçlı’ bir saldırı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Leggett, “Bu 11 gün içinde Taliban’a düzenlediğimiz ilk saldırıydı” dedi. Leggett, Taliban’ın Helmend vilayetinde Afgan birliklerine tam 43 saldırı gerçekleştirdiğini de açıkladı.

ABD’li komutan, Taliban’a saldırılara son verme ve anlaşma doğrultusundaki yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu.

Ancak Taliban söz konusu saldırıların sorumluluğunu üstlenmedi ve ABD saldırısı üzerine bir yorumda bulunmadı.

ABD ve Taliban arasında, Katar’ın başkenti Doha’da imzalanan tarihi anlaşma uyarınca Taliban’ın yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde, ABD ve müttefikleri Afganistan’daki tüm askerlerini 14 ay içinde çekecek. Ancak Taliban anlaşmanın ardından Afgan güçlerine bahar taarruzu ilan etmişti.