AB ile ABD yeni gümrük vergisinde anlaştı

Avrupa Birliği ve ABD ıstakoz ve kristal ürünleri gibi sınırlı sayıdaki ürünün gümrük vergisinde indirim yapılmasını kararlaştırdı.

AB ile ABD yeni gümrük vergisinde anlaştı

AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Phil Hogan ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, gümrük vergilerinde indirim hakkında ortak açıklamada bulundu.

Açıklamada, AB ve ABD’nin karşılıklı ticarette bazı ürünlerin gümrük vergilerinde indirim içeren pakette anlaşmayı sağladıkları ifade edildi.

Bu anlaşmanın AB ve ABD arasında 20 yıldan uzun süredir yapılan ilk gümrük vergileri indirimi anlaşması olduğuna işaret edilen açıklamada, AB’nin ABD’den ithal edilen canlı ve dondurulmuş ıstakozdaki gümrük vergilerini geriye dönük olarak 1 Ağustos’tan itibaren 5 yıl için kaldıracağı, ABD’nin de AB’den ithal ettiği hazır yemekler, kristal cam eşyalar ve çakmak gibi ürünlerden gümrük vergilerini yüzde 50 oranında azaltacağı belirtildi.

Gümrük vergi indirimine söz konusu olan mallar yıllık yaklaşık 100’er milyon dolarlık bir hacim kaplıyor.Buna rağmen anlaşma sembolik önemiyle öne çıkıyor.