8 ülkeden BM'ye ortak çağrı: Koronavirüsle mücadele için yaptırımlar kaldırılsın

Suriye, Rusya, Çin, İran, Küba, Venezuela, Nikaragua ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcileri, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'e, koronavirüsle mücadele için tek taraflı yaptırımların kaldırılması yönünde çağrıda bulundu.

8 ülkeden BM'ye ortak çağrı: Koronavirüsle mücadele için yaptırımlar kaldırılsın

Suriye, Rusya, Çin, İran, Küba, Venezuela, Nikaragua ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler’e (BM) ortak bir çağrıda bulunarak, koronavirüs salgınının patlak vermesinden kaynaklanan krizle mücadelede  zorluk çıkartan tek taraflı zorlayıcı tedbirlerin kaldırılmasını talep etti.

8 Ülkenin BM Daimi Temsilcilerinin imzasıyla, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderilen mektupta, koronavirüsün yayılmasının zorluklarıyla karşı karşıya kalırken, bir bütün olarak dünya ülkeleri arasında eşitlik ve koordinasyonun sağlanmasına çağrıda bulunuldu.

Mektupta, tek taraflı ve zorlayıcı yaptırımlara maruz kalan ülkelerin bu yaptırımlardan dolayı korona virüsüne karşı aldıkları önlemlerde ve sağlık sektörinde çektikleri zorluklara işaret edilirken BM Genel Sekreterinden bu ülkelerin sağlık sektöründeki ihtiyaçlarını temin edilmesi için gerekli icraatlarının alınmasını talep edildi.

Mektup, tüm ülkelerin ekonomilerine yardımcı olmayı amaçlayan hükümetlere, kamu ve özel sektörlere Covid 19 virüsünün yayılmasının kontrol altına alınması ve önlemesi için gerekli plan, prosedür ve stratejilerinin gerçekleştirilmesini destekleme ve finanse etme davetini içerdi.

Tek taraflı zorlayıcı tedbirlerin olumsuz etkilerine işratet eden mektupta, bu yasadışı önlemlerin, hem ulusal hem de bölgesel düzeyde ulusal hükümetlerin uluslararası kuruluşlarla çalışma ve uluslararası finansal sistem ve serbest ticaret sisteminden yararlanma ve böylece hükümetlerin korona virüsü ile mücadele etme çabalarını engellendiğine ışık tutuldu.

Ortak mektubu yazan ülkelerin BM daimi temsilcileri, bu yasadışı önlemlerin insan hakları, sağlık ve gıda hakları üzerindeki doğrudan olumsuz etkilerinin yanı sıra, bu tür bir pandemi ile karşı karşıya kalmaları gereken ülkeler arasında temel işbirliği ve dayanışma sağlamanmasının gerektiğini vurguladılar.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin tek taraflı yaptırımların bir sonucu olarak herhangi bir ülkenin tıbbi ve sağlık sisteminin çöküşünden kaçınma çağrısına kendi ülkelerinin katıldıklarını ifade eden temsilciler; siyasi hesaplara, insan hayatını kurtarma çabalarını engellemeye izin vermemeye çağrıda bulundu.