8 ayda 24 kişiye 'Erdoğan'a hakaret' gözaltısı

"53 habere, 75 internet sitesine, 2 internet sayfasına ve 5 sosyal medya hesabına, 59 internet içeriğine ve 143 internet adresine erişim, mahkeme kararlarıyla engellendi. Basılmamış olan bir kitap mahkeme kararıyla yasaklandı."

8 ayda 24 kişiye 'Erdoğan'a hakaret' gözaltısı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (THİV) bu yılın 8 ayına ilişkin ifade, toplanma ve örgütlenme özgürlükleri raporuna göre, “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla en az 24 kişi gözaltına alındı, 3 kişi de tutuklandı.

Rapora göre, 38 gazeteci ve 1 yazar gözaltına alındı. 17 gazeteci tutuklanırken 9 gazeteci adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ayrıca 53 habere, 75 internet sitesine, 2 internet sayfasına ve 5 sosyal medya hesabına, 59 internet içeriğine ve 143 internet adresine erişim, mahkeme kararlarıyla engellendi. Basılmamış olan bir kitap mahkeme kararıyla yasaklandı.

Raporda, 637 barışçıl toplantı ve gösteriye kolluk güçlerinin müdahalesi sonucunda 1346 kişinin işkence ve diğer kötü muamele niteliğinde uygulamalara maruz kalarak gözaltına alındığı da belirtildi.

TİHV Dokümantasyon Merkezi tarafından hazırlanan, 1 Ocak – 31 Ağustos 2020 tarihleri arasında “İfade, Toplanma ve Örgütlenme Özgürlükleri İhlal Raporu” yayımlandı. “Türkiye’nin mevcut koşullarında giderek ağırlaşan insan hakları sorunumuzun aynı zamanda bir demokrasi sorunu olduğunu gösteriyor” notu düşülen raporda 2020 yılının ilk 8 ayına ilişkin ihlaller şöyle sıralandı:

“38 gazeteci ve 1 yazar gözaltına alındı. 17 gazeteci tutuklanırken 9 gazeteci adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

53 habere, 75 internet sitesine, 2 internet sayfasına ve 5 sosyal medya hesabına, 59 internet içeriğine ve 143 internet adresine erişim, mahkeme kararlarıyla engellendi. Basılmamış olan bir kitap mahkeme kararıyla yasaklandı.

“Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla en az 24 kişi gözaltına alındı, 3 kişi tutuklandı, 1 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. 1 kişi 5 ay hapis cezası ile cezalandırıldı.

En az 637 barışçıl toplantı ve gösteriye kolluk güçlerinin müdahalesi sonucunda 1346 kişi işkence ve diğer kötü muamele niteliğinde uygulamalara maruz kalarak gözaltına alındı, 54 kişi yaralandı ve 1’i çocuk olmak üzere 9 kişi de tutuklandı.

Belediye başkanı, belediye meclisi üyesi ve muhtarlardan oluşan yerel yönetimlere seçilmiş 79 kişi gözaltına alındı, 16’sı tutuklandı. 14 belediye başkanının yerine kayyım atandı.

Haklarındaki kesinleşmiş mahkeme kararlarına dayanarak vekillikleri düşürülen 3 milletvekili tutuklandı.”