6 Mayıs 1979: Behice Boran ve 330 TİP üyesi tutuklandı

1979 1 Mayısı'nda, hükümetin aldığı karara rağmen işçi sınıfının haklı taleplerini savunmak için Taksim'e yürüyüşe geçen Behice Boran ve 330 TİP üyesi polis tarafından saldırıya uğradı.

6 Mayıs 1979: Behice Boran ve 330 TİP üyesi tutuklandı

6 Mayıs 1979 günü, 1 Mayıs 1979 1 Mayıs’ını Taksim’de kutlamak istedikleri için mahkemeye çıkartılan Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Behice Boran ve 330 TİP üyesinin tutuklanmasına karar verildi.

Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından İstanbul’da 30 saat süreyle sokağa çıkma yasağının ilan edildiği, Taksim’de kutlamaların yasaklandığı 1979 1 Mayısı’nda, hükümetin aldığı karara rağmen işçi sınıfının haklı taleplerini savunmak için Taksim’e yürüyüşe geçen Behice Boran ve 330 TİP üyesi polis tarafından saldırıya uğradı.

Yasaklı 1 Mayıs günü Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Behice Boran şöyle konuşmuştu:

“Önce 1 Mayıs yasaklandı. Sonra sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Aklın alamayacağı bir terör havası estirilmek isteniyor. Niçin? İşçi ve emekçilerin, silahsız ve saldırısız yapmaya hazırlandığı ve geçmişte yaptığı kutlama törenlerini önlemek için. Hükümetin sıkıyönetim aracılığı ile yürüttüğü antidemokratik baskı politikasını, anayasanın emanet edildiği yurttaşlardan biri olarak protesto ediyorum. Bu protestomu dile getirmek için sokağa çıkıyorum.”

Behice Boran 69 yaşında sokağa çıkma yasağını delerek Merter’den Taksim’e uzanan uzun yürüyüşte partili arkadaşlarıyla birlikte en ön saflarda yerini almıştı. Sokağa çıkanların üzerine dipçiklerle saldırılmış; Sıkıyönetim mahkemelerinde görülen davada Behice Boran ve partili yoldaşları tutuklanmıştı. Boran, Davutpaşa Cezaevinde 21 gün tutuldu.

Hakim karşısında Behice Boran ile şöyle bir diyalog geçmişti:

“-Merter neresi, Taksim neresi, uzun yol, siz yaşlısınız, nasıl gideceksiniz?

-Dinlene dinlene…”