4 ABD'liden 3’ü İran’ın yerini bilmiyor

ABD’de yapılan bir araştırma, ülke vatandaşlarının sadece yüzde 23’ünün İran’ın Dünya üzerindeki yerini bildiğini ortaya koydu.

4 ABD'liden 3’ü İran’ın yerini bilmiyor

İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD’nin düzenlediği hava saldırısında öldürülmesinin ardından yapılan bir çalışma, ABD vatandaşlarının büyük çoğunluğunun bölgeye dair en temel bilgilerden dahi yoksun olduğunu gösterdi.

Kamuoyu araştırma şirketi Morning Consult ile Politico gazetesinin ortaklığıyla 4-5 Ocak tarihlerinde ABD’de bin 995 kayıtlı seçmenle yapılan anket için katılımcılardan ülkelerin isimlerinin yazılmadığı dünya haritasında İran’ı göstermeleri istendi.

Ortadoğu’yu daha yakından gösteren yakın planlı haritada İran’ın yerini bilenler yüzde 28’i bulurken, tüm ülkelerin yer aldığı daha geniş bir haritada doğru yer tespiti yapanların oranıysa yüzde 23’e kadar düştü.

Haritada İran diye gösterilen ülkeler arasında Türkiye, Mısır, Libya, Hindistan, Rusya, Suudi Arabistan, Afganistan ve Yemen’in yanı sıra Almanya, İspanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinin de bulunduğu görüldü.

YARISI KARŞI ÇIKTI

Anketle ilgili paylaşılan bilgilere göre, İran’ın yerini doğru işaretleyen katılımcıların yüzde 27’sinin Demokrat, yüzde 28’inin Cumhuriyetçi, yüzde 31’inin de bağımsız olduğu, eğitim açısından bakıldığındaysa yüzde 24’ünün üniversite tahsili almamış kişiler, yüzde 38’inin de üniversite mezunu olduğu kaydedildi.

Ankete katılan seçmenlerin yüzde 49’u Süleymani hakkında “çok şey duyduklarını” belirtirken, Süleymani’nin öldürülmesini destekleyenler yüzde 47’de kaldı, karşı çıkanlarsa yüzde 40 düzeyinde oldu.

Öte yandan suikast saldırısının ABD’yi İran’la savaşa sürükleme ihtimaline “evet” diyenlerin oranı yüzde 69, bu eylemin ABD’yi daha az güvenli bir duruma sokacağını düşünenlerin oranıysa yüzde 50 oldu.