"30 yıl önceki hatanın sonuçları"

TMMOB İzmir İl Koordinasyonu Sekreteri Aykut Akdemir, yıkılan binaların tarım ve sulak alanlar üzerinde yapıldığını belirterek, “Bu 30 yıl önce yapılmış bir hatanın sonucudur” ifadesini kullandı.

Kentler inşa edilirken fay hatlarının yok sayıldığını, rantın ön plana çıktığını belirten TMMOB İzmir İl Koordinasyonu Sekreteri Aykut Akdemir, yıkılan binaların tarım ve sulak alanlar üzerinde yapıldığını belirterek, “Bu 30 yıl önce yapılmış bir hatanın sonucudur” ifadesini kullandı.

İzmir’de Merkez üstü Seferihisar’da 6.9 şiddetinde meydana gelen deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Yıkımın en fazla yaşandığı Bayraklı ilçesinde ise yıkılan binaların yanı sıra yüzlerce evde de farklı boyutlarda hasar bulunuyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyonu Sekreteri Aykut Akdemir, deprem bölgesinin tarım ve sulak alanlar olduğunu vurgulayarak, hasar tespitine ilişkin saha çalışmalarının devam etiğini belirtti.

17 BİNA TAMAMEN ÇÖKTÜ

Akdemir, yaşanan deprem sonrası kentin zemin tespiti ve imar planlamasının bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Akdemir, binalardan 17’sinin tamamen çöktüğünü, 20’ye yakının ise kullanılamaz durumda olduğunu söyledi.

“BÖLGE ALÜVYAL BİR ALAN BU DURUM DEPREMİN ŞİDDETİNİ ARTTIRIR”

Depremin en ağır yaşandığını bölgelerden biri olan Bayraklı ilçesi Manavkuyu semtinin 1980’lerde imara açıldığını vurgulayan Akdemir, bölgenin Meles Deltası’nın bir parçası olduğunu ve alüvyal bir alan olması sebebiyle depremin şiddetini artıran bir zeminde olduğunu aktardı. Bunun dışında yürütülen tartışmaların gündemi meşgul etmekten ibaret olduğunu aktaran Akdemir, “Asıl ihtiyaç olanın ivedilikle binaların net bir şekilde kusurlarının tespit edilmesi ve bu konuda ne yapılması gerektiğidir” ifadelerini kullandı.

“30 YIL ÖNCEKİ HATANIN SONUÇLARI”

Mevcut fayların milyonlarca yıldır var olduğunu hatırlatan Akdemir, şu ifadeleri kullandı:

“Bizler gelip bu fayların üzerine binalar inşa ettik. Buna rağmen kentler planlanırken fay hatları yok sayılıyor ve bir rant planıyla yapılıyor. Dolayısıyla bu sonuçlar ortaya çıkıyor. Belediye buraya imar vereceğine bu kentin daha sağlam bölgelerine imar verseydi mevcut durumu yaşamazdık ve bu bölge tarım alanı olarak kalsaydı biz şuan bu depremi ve tehlikeyi konuşmazdık. Bundan 30 yıl önce yapılmış bir hatanın sonuçların biz konuşuyoruz.“

“TEHLİKE DENİZ DOLGU ALANLARI”

Deniz kıyısına yakın bölgelerde denizlerin doldurulduğunu dile getiren Akdemir, “Asıl takip etmemiz gereken ve daha büyük sıkıntılara neden olacak yerlerde tespitler yapmamız gerekiyor. Örneğin Karşıyaka’dan başlayıp Güzelbahçe ve Alsancak’a kadar deniz dolgusu var. Eğer bir daha 6.6 büyüklükteki bir deprem olursa kıyı dolgularını nasıl bir hareketlilik getireceğine ulaşmamız gerekiyor. Bayraklı da bulunan gökdelenler kentin suretiyle birlikte yanlış zeminde yapılmış. TMMOB olarak daha önce uyardık ve tekrar altını çiziyoruz. Konu rant olunca inşaata dayalı bir rant politikası uygulanıyor” ifadelerini kullandı.