283 firmaya toplam 9 milyon lira ceza

283 firmaya 9 milyon 645 bin TL fahiş fiyat cezası kesildi.

283 firmaya toplam 9 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, 81 ilde fahiş fiyat denetimlerine ilişkin açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’nun bugüne kadar fahiş fiyat uygulayan 283 firmaya 9 milyon 645 bin lira idari para cezası verdiği kaydedildi. 2 bini aşkın firmaya ilişkin inceleme de sürüyor.

Yüksek artışların en çok bakliyat, sebze-meyve gibi temel gıda maddelerinde görüldüğü aktarıldı. Kurulda 2 bin 114 başvurunun incelemesi ve firmaların savunma süreci de devam ediyor.

SİSTEMİN İŞLEYİŞİ

Bakanlık, şikayetler üzerine Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, İç Ticaret Genel Müdürlüğü ve il müdürlükleriyle birlikte marketler, pazar yerleri ve toptancıları denetliyor.

Fahiş fiyat artışı yaşanan ürünler tespit edilip firmalardan savunma alınıyor ve alış ve satış faturaları gibi bilgi ve belgelerle birlikte konu Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna bildiriliyor.

Kurul, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda, Adalet, Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji ile Tarım ve Orman bakanlıkları, TOBB, TESK temsilcileri, üretici ve tüketici örgütleri ile perakende sektörünü temsil eden toplam 13 üyeden oluşuyor.

Fahiş fiyat artışına 10 bin liradan 100 bin liraya, stokçuluğa ise 50 bin liradan 500 bin liraya varan idari para cezası kesiliyor.