27 Nisan 1995: Gorbaçov Türkiye’de protesto edildi

ODTÜ’lü devrimcilerin büyük ve ses getiren eylemi basında da yer almış, Gorbaçov ise Boğaziçi ve ODTÜ başta olmak üzere Türkiye'de devrimci öğrencilerin varlığına duyduğu şaşkınlığını “Sizde hala komünist var mı?” sözleri ile ifade etmiştir.

27 Nisan 1995: Gorbaçov Türkiye’de protesto edildi

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) son devlet başkanı olan Mihail Sergeyeviç Gorbaçov’un iç ve dış politikaları Sovyetler Birliği’nin adım adım kapitalizme yaklaşmasına neden olmuş, Perestroyka (Yeniden Yapılanma) ve Glasnot (Açıklık) politikaları ile Sovyetler Birliği’nin ekonomisi “özgürlük” adı altında pazarlanan serbest piyasa ekonomisine teslim edilmiştir.

Kapitalist Batı Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Amerikan Birleşik Devletleri ile ilişkilerin yükseldiği Gorbaçov dönemi, anti-komünist siyasetin de topluma dayatıldığı ve uygulandığı bir dönem olarak bilinmektedir.

Ekim Devrimi’nin 70.yıl dönümünde yaptığı konuşmada Stalin’e yönelik getirdiği eleştiriler Gorbaçov’un sosyalizm ile arasındaki mesafeyi bir kez daha göstermiş, bu mesafe ekonomik ve politik alanda yaşanan liberalizasyon ihaneti ile insanlığın ilerlemesinde büyük bir yer edinen ilk sosyalist devlet, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin 1991 yılında sona ermesine neden olmuştur.

SSCB’nin dağılması sonrasında ise emperyalizm tarafından rafa kaldırılmayan Gorbaçov, çeşitli ülkelere davet edilerek konferanslarda ve sempozyumlarda anti-komünist konuşmalarda bulunmuştur.

27 Nisan 1995 tarihinde ise Türkiye’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne (ODTÜ) davet edilen Gorbaçov ’un konferans vereceği salonun girişi, ODTÜ’lü öğrenciler tarafından kapatılmış. Marx, Lenin ve Stalin posterleri taşıyan öğrenciler, SSCB’nin yıkılmasından sorumlu tutulan Gorbaçov’u protesto etmişlerdir.

Daha önce İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi’nde de protesto edilen Gorbaçov, bu kez ODTÜ’lü devrimcilere karşı kendisini “Dünyanın yeni siyasi hareketlere gereksinimi var. SSCB’den kopan bağımsız cumhuriyetlerin Rusya’yla hareket etmesi gerekir. Karşınızda ülkesinin dağılmasına karşı çıkan birisini görüyorsunuz” sözleri ile savunmuştur.

ODTÜ’lü devrimcilerin büyük ve ses getiren eylemi basında da yer almış, Gorbaçov ise Boğaziçi ve ODTÜ başta olmak üzere Türkiye’de devrimci öğrencilerin varlığına duyduğu şaşkınlığını “Sizde hala komünist var mı?” sözleri ile ifade etmiştir.