2,5 yılda işsizik fonundan patrona verilen teşvik, 18 yılda işsize verilen ödenekten fazla!

İşsizlik Sigortası Fonu’nun Ağustos ayı verilerine göre, 18 yıl boyunca işsizlere ödenen toplam tutar 36,2 milyar TL olurken, sadece son 2,5 yılda işverenlere verilen teşvik ve destek ödemeleri 38,2 milyar TL oldu.

2,5 yılda işsizik fonundan patrona verilen teşvik, 18 yılda işsize verilen ödenekten fazla!

İşsizlik Sigortası Fonu, ağustos ayında da hem erimeye hem de patronlara kaynak olarak aktarılmaya devam etti. Fondan işsizlik ödeneği olarak işçilere bu yılın ilk 8 ayında 6,6 milyar TL verilirken, patronlara aynı dönemde fondan 11,5 milyar lira teşvik ve destek ödemesi aktarıldı.

Ağustos ayı verilerine göre İşsizlik Sigortası Fonu’ndan patronlara son 2,5 yılda verilen teşviklerin 18 yılda işsize verilen toplam ödenekten daha fazla olduğu belirtildi.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, CHP Milletvekili Veli Ağbaba, İşsizlik Sigorta Fonu’nun ağustos ayı verilerini inceledi.

Ağustosta da fonun hem erimeye hem de patronlara kaynak olarak aktarılmaya devam ettiği belirtilirken, Ağbaba “Fondan işsizlik ödeneği olarak işsizlere bu yılın ilk sekiz ayında 6,6 milyar TL verilirken, işverenlere 2020 Ocak-Ağustos döneminde 11.5 milyar TL teşvik ve destek ödemesi aktarıldı” dedi.

“Fon her zamanki gibi işsize değil kamu bankalarına ve yandaş şirketlere ucuz sermaye kaynağı olarak sunuldu” diyen Ağbaba, işverenlere verilen milyarlarca TL desteğe karşın istihdam kaybının önlenememesi nedeniyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın milyonlarca işsize açıklama yapması gerektiğini söyledi. Ağbaba, şunları dile getirdi:

“İşsizlik sigorta fonundan Mart 2002 tarihinden Ağustos 2020 tarihine, yani 18 yıl boyunca işsizlere ödenen toplam tutar 36,2 milyar TL olurken, sadece son 2,5 yılda işverenlere verilen teşvik ve destek ödemeleri 38,2 milyar TL oldu. 2018 yılında 10,709 milyar TL, 2019 yılında 16 milyar TL, 2020 yılının ise ilk 8 ayında 11,5 milyar TL işverenlere destek ve teşvik ödemeleri yapıldı. Yani işverenler fondan son 2,5 yılda işsizlere 18 yıldan beri ödenen toplam tutardan 2,2 milyar TL daha fazla yararlandı.”

İSTİHDAM DA AZALDI

Teşviklerin her defasında istihdamın korunması ve artırılması amacıyla yapıldığı söylense de son 2,5 yılda istihdamın korunamadığını söyleyen Ağbaba, Haziran 2020 verilerine göre istihdamın 2,2 milyon kişi azaldığını hatırlattı. Ağbaba, ağustos ayı İşsizlik Sigorta Fonu verilerine göre fonun giderlerinin gelirlerine oranla 1,7 kat daha fazla olduğunu ekledi.