232 camisi bulunan ilçeye 'Doğu Karadeniz'in en büyük cami ve külliyesi' yapılıyor

AKP'li belediye Trabzon'un sahilinde 'Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük cami ve külliyesi'ni inşa ediyor.

232 camisi bulunan ilçeye 'Doğu Karadeniz'in en büyük cami ve külliyesi' yapılıyor

AKP’nin toplumu dinselleştirme politikası kapsamında kentlerde yürüttüğü “cami merkezli” şehir planlaması uygulamalarının Trabzon ayağı da “iddialı” şekilde kendini gösteriyor.

Şehre bağlı Ortahisar ilçesinin sahilindeki dolgu alanında,”Doğu Karadeniz’in en büyük cami ve külliyesi” diye lanse edilen bir inşaat yükseliyor. Yüzde 40 oranında tamamlanan ve Pazarkapı Mahallesi’nde denize hakim noktada bulunan inşaat, 182 dönüm rekreasyon alanındaki 26 dönüm arazide devam ediyor.

Yaklaşık 77 metre yüksekliğinde 4 minaresinde 12 şerefe bulunacak camideki toplam 6 bin 100 metrekare namazgah alanında yaklaşık 7 bin 700 kişi aynı anda ibadet edebilecek. İbadethanelerin yanı sıra bin kişilik konferans salonu, İslami Kültür Merkezi, aşevi, derslik, iş ve sanat atölyesi, sosyal hizmet odası, şadırvan, kapalı otopark, gasilhane ve morg gibi alanların yer alacağı eserin, bölge halkının da destekleriyle kısa sürede tamamlanması planlanıyor.

TEMEL ÇÖKMÜŞ, İŞÇİLER YARALANMIŞTI

AKP’li Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, projenin Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan’ın himayelerinde başlatıldığını belirtirken cami ve çevresinin çalışmalar tamamlandığında o bölgeye yeni bir “ivme” kazandıracağını kaydetti.

Yapımına 2018 yılında, önceki AKP’li belediyenin döneminde başlanan caminin inşaatında geçtiğimiz yıl çökme meydana gelmişti. Avlusunun temeli çöken caminin inşaatında çalışan 2 işçi, altında kaldıkları enkazdan yaralı olarak çıkarılmıştı.

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde, İlçe Müftülüğünün en son 2016 yılında güncellenen verilerine göre tam 232 cami bulunuyor. İlçenin nüfusu ise Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 yılı verilerine göre ise 320 bin 457.