22 kurumdan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'a ortak tepki

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın son dönemde yaptığı açıklamalarla ilgili 22 kurum, ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın anayasal görevlerinin dışında hareket ettiği vurgulandı.

22 kurumdan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'a ortak tepki

Aralarında sendika, meslek örgütleri ve Alevi derneklerinin de bulunduğu 22 kurum, ortak bir bildiri imzalayarak, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın son dönemde yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “hukuk sistemi kurallarını gözetmediği” ifade edilen bildiride, Ankara Barosu’nun hedef alınması da eleştirildi.

Bildiride, din ve inanç özgürlüğünün anayasal ve evrensel düzenlemelerle güvence altına alındığı belirtilirken, “Diyanet İşleri Başkanlığı din ve inanç özgürlüğü ile ilgili olsun veya olmasın, hukuksal konular dahil olmak üzere her konuda şer’an fetva veren bir kurum niteliğine dönüşmüştür. Laik hukuk sistemi kurallarını gözeterek görev yapması gereken Diyanet İşleri Başkanlığı, din ve inanç özgürlüğü sömürüsünü ileri noktalara taşımaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, son açıklamaları ile Ankara Barosunu hedef almasının eleştirildiği bildiride, “Bu hedef alış, anayasanın değiştirilemez nitelikteki maddesinde de güvence altına alınan bir “hukuk devleti”nde kabul edilemez niteliktedir.Diyanet İşleri Başkanlığı, bir devrimle kurulduğunu gözardı etmeden, sorumlulukları ve Anayasal sınırları içinde hareket etmek zorundadır” denildi.

NE OLMUŞTU?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, geçtiğimiz hafta Ankara Hacı Bayram Camii’nde yaptığı cuma hutbesinde, “İslam, zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lutiliği, eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti? Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir bunun hikmeti” ifadelerini kullanmıştı.

Ankara Barosu ise Erbaş’ın sözlerine, “İnsanlığın bir kesimini nefretle aşağılayı kitlelere hedef gösterdiği konuşmayı şaşkınlıkla izledik. Anılan şahsı ve ona hak veren zihniyeti büyük bir şaşkınlık ve ibretle kınadığımızı tüm kamuoyuna saygıyla arz ederiz” diyerek tepki göstermişti. Ankara Barosu’nun açıklamasının ardından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dini değerleri aşağılama suçundan re’sen soruşturma başlattı.

Bildiriye imza atan kurumlar:

ADD Çankaya Şubesi
Alevi Bektaşi Federasyonu
Anadolu Güç Birliği Konfederasyonu
Ankara CUMOK
Ankara Dayanışma Derneği
Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası
Ankara Varto-Der
Avrupa Türk Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği
Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi
Devrimci 78’liler Federasyonu
Hacıbektaş Eğitim Kültür Derneği
Hünkar Hacıbektaş Veli Kültür, Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Hukukcu Dayanışması
Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu
Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Ankara Şubesi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi
Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği
Sosyal Demokrasi Derneği
Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği
Tüm Emekli-Sen
Türk Hukuk Kurumu