18 Mayıs 2009: Türkan Saylan hayatını kaybetti...

76 yıl süren ömründe ilericilik mücadelesinden bir adım geri durmayan Türkan Saylan’ı bugün daha fazla saygı ve özlem ile anıyoruz...

18 Mayıs 2009: Türkan Saylan hayatını kaybetti...

18 Mayıs 2009’da Türkiye’de gericilik ile mücadelenin önemli isimlerinden olan Türkan Saylan yakalandığı kanser hastalığı sebebiyle yaşamını yitirdi.

Saylan; söylemleri, yürüttüğü faaliyetler ve siyasi duruşu nedeniyle AKP ve Fethullahçı yapılanmanın saldırılarının hedef ismi oldu; ancak gericiliğe karşı açtığı savaştan hiç yılmadı. Tarikat ve cemaatlerin önünün açılmasının memleketi faciaya sürükleyeceğini daima anlatmaya devam etti.

Yaşama veda etmeden kısa bir süre önce kurucusu olduğu ÇYDD’ye AKP ve ‘FETÖ’ işbirliği ile 2009 yılında operasyon düzenlendi ve Ergenekon davasına dahil edildi. Dava sürecinde ÇYDD üyeleri “sahte delillerle ve suçlamalarla devlete kumpas ve terör örgütü suçlaması” ile gözaltına alındı. ÇYDD’nin 90’dan fazla şubesine baskın yapıldı. Türkan Saylan’ın evine de baskın yapılmış, Saylan gözaltına alınmıştı.

Türkan Saylan ve ÇYDD, Ergenekon operasyon kapsamında, “Halkın verdiği paralarla terör örgütlerine yardım yapıyor” ve “ülkenin aleyhine çalışıyor” suçlamasıyla karşılaşmış; dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ise “ben bu işin de savcısıyım” ifadeleriyle operasyona destek vermişti.

“Ergenekon Terör Örgütü” üyesi olmak ile suçlanan ÇYDD üyelerine açılan davada sahte deliller de eklenerek ek davalar açılmıştı.

Yıllarca süren davada asılsız iddialar bir bir çürütüldü; Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan ÇYDD yöneticileri beraat etti.

Türkan Saylan 11 yıldır aramızda yok ancak onun mücadelesinin haklılığı bugün hala güncelliğini koruyor, artan gericiliğin sorumluları memleketi karanlığa sürüklemeye devam ediyor. “Üniversite bitirmiş her kadının bu Cumhuriyet’e borcu var” diyen Türkan Saylan’ın mücadelesini verdiği gerici ideolojiden yetişen “profesörler” ekranlarda pedofiliyi savunarak kız çocuklarının ve toplumun geleceğini tehlikeye atıyor. Gericiler kendilerine alan açılan her yerde yurtseverliğe, laikliğe savaş açmaya devam ediyor…

Aramızdan ayrılışının 11.yılında yurtseverlik duygusuyla, Cumhuriyet’e bağlılığıyla ve Tıp alanında verdiği mücadeleler ile Türkan Saylan tarihe geçti.

O “kız çocukları doğum yapabilir” diyenlerin tam karşısında, kız çocuklarının eğitim hayatını sürdürebilmesi için büyük bir seferberlik ilan etti. 76 yıl süren ömründe ilericilik mücadelesinden bir adım geri durmayan Türkan Saylan’ı bugün daha fazla saygı ve özlem ile anıyoruz…