17 Mayıs 2010: Zonguldak’ta 30 madenci katledildi

10 yıl önce bugün Zonguldak’ta bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne bağlı kömür ocağında bir grizu patlaması meydana geldi. Yaşanan patlama sonrası taşeron firmada çalışan 30 maden işçisi hayatını kaybetti, 11 işçi yaralandı.

17 Mayıs 2010: Zonguldak’ta 30 madenci katledildi

10 yıl önce bugün Zonguldak’ta bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü’ne bağlı kömür ocağında bir grizu patlaması meydana geldi. Yaşanan patlama sonrası taşeron firmada çalışan 30 maden işçisi hayatını kaybetti, 11 işçi yaralandı. Yaşamını yitiren işçilerin 28’inin cansız bedenine 4 gün, 2’sine ise 8 ay sonra ulaşılmıştı.

Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın “işçi arkadaşlarımıza ne zaman ulaşırız elimizde yeterli bilgi yok” açıklamaları işçi yakınları tarafından tepkiyle karşılanırken; maden ocağında yaşanan ihmaller zinciriyle AKP’nin işçi düşmanı politikaları bir kez daha tescillenmişti. Dönemin Başbakanı Erdoğan’ın, işçi katliamını “bu mesleğin kaderinde var” sözleri ile savunması ise Türkiye işçi sınıfının hafızasından silinmedi…

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: “Güzel öldüler”

Hayatını kaybeden maden işçileri, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda galeri açma işini ihale ile alan Yapıtek Şirketi’ne çalışıyordu. 10 metrelik göçüğün meydana geldiği faciada grizudan kaynaklanan hasarın ve gaz oranının yüksekliği nedeniyle maden işçilerini kurtarma çalışmaları başlatılmamasına rağmen dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in “Umudu koruyoruz” sözleri, daha sonrasında ise hayatını kaybeden işçiler için “Güzel öldüler” ifadesini kullanması AKP iktidarının işçiler üzerinden sergilediği pişkinliği gözler önüne serdi.

Devlet yetkililerinin maden ocaklarına gerçekleştirdikleri ziyaret Türkiye’nin işçi katliamı tarihinde görüldüğü üzere sadece yaşanılan katliam sonrası gerçekleşiyor. En zorlu çalışma koşullarına sahip maden ocakları, AKP’nin sermaye sınıfını zenginleştirme politikaları nedeniyle her yıl onlarca emekçiye mezar oluyor. Zonguldak Kilimli’deki yaşanan işçi katliamı sonrası bir işçi yakını bu duruma AKP’li Bakanlar Ömer Dinçer ve Taner Yıldız’a seslenerek “Patlama olduktan sonra buraya geliyorsunuz lak lak konuşuyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

Yargılamalar yılan hikayesi…

Zonguldak 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, ‘taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak’ suçundan hepsi de tutuksuz yargılanan 28 sanık için olaydan 4.5 yıl sonra 31 Ekim 2014’te karar verdi. Mahkeme, Yapı-Tek ortağı Halim Köse ile Yapı-Tek Proje Sorumlusu Kadir İpek’e 10’ar, dönemin Karadon Müessese Müdürü, TTK Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner’e 6 yıl 3 ay, Karadon Müessese Müdür Yardımcısı Yusuf Ünlütürk ile TTK İnşaat Emlak Daire Başkanı Mustafa Küçük’e de 5’er yıl hapis cezası verdi. Diğer 23 sanığın ise beraatlerine karar verildi.

Yargıtay, aradan geçen 1.5 yılın sonunda (2016) görülen karar duruşmasında Halim Köse, Kadir İpek, İsmail Güner, Yusuf Ünlütürk ile Mustafa Küçük’e verilen hapis cezalarını onadı. Bilirkişi raporlarında kusurlu bulunan Gaz İzleme İstasyonu’nda görevli maden mühendisi Taşkın Oruç, maden teknikeri Özcan Güneyoğlu, dönemin Havalandırma ve Tozla Mücadele Başmühendisi Vedat Küçükbükücü ve elektrik servisi çalışanı Ali İhsan Tekik hakkında verilen beraat kararı ise bozuldu. Yargıtay, diğer 19 sanık için verilen beraat kararını da onadı.

Güner, bugün de TTK Genel Müdür Yardımcısı olarak “görevine” devam ediyor.