14 yaşındaki otizmli çocuğa ‘sapık’ suçlaması

Bakırköy Zuhuratbaba Mahallesi’nde yaşayan ve 3 yaşından beri otizm tedavisi gören 14 yaşındaki Ege isimli çocuk, anne ve babasının tüm uyarılarına rağmen karakola ‘sapık’ diye şikayet edildi.

14 yaşındaki otizmli çocuğa ‘sapık’ suçlaması

Bakırköy Zuhuratbaba Mahallesi’nde yaşayan ve 3 yaşından beri otizm tedavisi gören 14 yaşındaki Ege isimli çocuk, anne ve babasının tüm uyarılarına rağmen karakola ‘sapık’ diye şikayet edildi.

İstanbul Bakırköy’de 14 yaşındaki çocuk, ‘sapık’ suçlamasıyla karakola şikâyet edildi.

Ege isimli otizmli çocuğun ailesi market alışverişinin ardından sokakta bekleyen çocuklarını ağlarken buldu. Ege’nin sağlıkçı babası Çetin Yılmaz, ne olduğunu anlayamadan 60-65 yaşında bir kadının hışımla yanlarına gelerek, “Bu çocuk sizin mi” diye sorduğunu, kendilerinin çocuklarıyla ilgili özel durumu anlatmaya çalışırken “Bu çocuk sapık, küfürbaz, nasıl çocuk eğitiyorsunuz” diye bağırmaya başladığını söyledi.

Yurt‘un haberine göre otizmli olan çocuklarının 3 yaşından beri tedavi gördüğünü söylemelerine rağmen, kendilerine fırsat vermeyen kadının bağırmaya devam ettiğini, konula ilgili hassasiyetlerinden dolayı eşi Ayten Yılmaz’ın da sinirlendiğini ve tartışmanın büyümemesi için olay yerinden uzaklaşarak hemen yakında olan evlerine gittiklerini anlatan Çetin Yılmaz, sonrasında yaşananları şöyle anlattı:

“Evimize vardığımızda hemen yanımızdaki kargo şirketindeki arkadaştan telefon geldi. Ekipler geldi sizi bekliyor dedi. Eşimle ekip arabasına binip soluğu Kartaltepe Polis karakolunda aldık. İfademizi verdik. Çocuğumuzun otizmli olduğunu öğrenen ve bizzat gören karakol amiri de elinden geldiğince teselli bizi etmeye çalıştı. Saat gece 10 civarlarıydı. Sizi bu saatte yormayayım, ben dosyayı çocuk savcılığına gönderirim onlar sizi çağırır dedi. Eşim ve 14 yaşındaki oğlumuzla birlikte ifademizi verip karakoldan ayrıldık”.

Olayın şokunu üzerlerinden atamayan anne Ayten ve baba Çetin Yılmaz, çocuklarının ağaçtaki kargalara ceviz verdiğini, onların karnını doyurmaktan keyif aldığını, kargaların yemesi için ağaca attığı cevizin yere düşmesinden dolayı çıkan sesten rahatsız olan kadının öncesinde de çocuğa kızdığını ve ara ara yaşanan bu olaydan dolayı çocuklarının kadına tepki verdiğini anlatarak “Çocuğumuz söylediği cümlenin küfür olduğunu bile bilmiyor. Bu nasıl vicdansızlık” ifadeleriyle tepki gösterdi.

“EMPATİ YAPAMAZSAK TOPLUM YAŞANMAZ HALE GELİR”

14 yaşındaki çocuklarının durumunu anlatmalarına rağmen şikayet ederek kendilerini karakola çektiren zihniyetle bir arada yaşamaktan utanç duyduklarını söyleyen baba Çetin Yılmaz, anneler gününde yayınladığı mesajla “Her şeyi anlatmama rağmen bizi gecenin geç saatinde karakola çektiren kadınların yaşadığı bir ülkede yaşıyoruz. Tüm anneler kutsaldır ve özeldir. O da bir annedir. Ama empati yapmasını bilmediğimiz zaman toplum yaşanmaz hale gelir. Çünkü bu dünya en küçük mikro organizmalarıyla, hayvanlarıyla, bitkileriyle ortaklaşa yaşam alanımızdır. Onlarla birlikte yaşayacağız ve bu yaşam bu gezegen var olduğu sürece de devam edecek” dedi.

Çocuk savcısının kendilerini ifadeye çağırmasını beklediklerini söyleyen Yılmaz çifti, “Otizm bir tercih değildir. O kadına haftada bir gün özel eğitim merkezine gitme zorunluluğu ceza olarak verilsin ki anlasın,” ifadelerini kullandı.