12 Mayıs Hemşireler Günü: Ebeyiz, hemşireyiz, alkış değil hakkımızı istiyoruz

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Aksaray şubesi, 12 Mayıs Hemşireler Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Açıklamada "Halkın sağlığı ve geleceğimiz için sessiz kalmayacağız" denildi.

12 Mayıs Hemşireler Günü: Ebeyiz, hemşireyiz, alkış değil hakkımızı istiyoruz

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi üyeleri 12 Mayıs Hemşireler Günü dolayısıyla İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi’nin önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Ebe ve hemşireliğin mesleki özelliklerinin yok sayıldığına, bu mesleği yapanların yardımcı sağlık çalışanı olarak tanımlandığına dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Neoliberal politikaların ürünü olan ”Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla sağlık hizmetleri piyasalaştırılmış, sağlık çalışanları iş güvencesinden yoksun, esnek ve kuralsız çalışmaya zorlanmıştır. Hekim odaklı çalışma sistemi ve meslek tanımlarımızın muğlaklaştırılması sonucunda ebe ve hemşireler sağlık alanında verilen her görevi ve angaryayı yapmaya mecbur bırakılmışlardır. Sağlık Bakanlığınca ebeliğin ve hemşireliğin mesleki bir tanımı yapılmış olsa da geçmişten beri görev, yetki ve sorumluluk sınırlarının belirlenmemesi esnek, kuralsız, angarya işlerle daha fazla yüz yüze bırakılmamıza neden olmuştur. Bu nedenle sağlık hizmeti sunumunun bir ekip hizmeti olduğu ilkesiyle hemşirelik mesleğinin özerklik ilkesi derhal hayata geçirilmelidir.

“İŞ TANIMI DIŞINDA AĞIR YÜKE MARUZ KALIYORUZ”

Hemşirelik mesleğinin sorunlarının başında iş tanımı dışında ihtiyaç görüldüğü her alanda çalıştırılmanın geldiğinin ifade edildiği açıklamada, ayrıca yetersiz istihdamın da sürdürüldüğüne dikkat çekildi.

ağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığına göre Türkiye’de toplam hemşire sayısı 198 bin 465 ve ülkede 1 hemşire başına 413,2 hasta düşerken, OECD ortalaması 102. Bu veri de hemşirelerin iş yükünün ne kadar ağır olduğunu gözler önüne seriyor.

TALEPLER

Açıklamayı “Ücretlerimizin yoksulluk sınırı altında olması ve performansa dayalı ek ödeme uygulamaları, eşitlik ve adalet duygusunun yitimine de neden olmaktadır. İzinli ve raporlu oldukları sürenin döner sermaye ödemelerinden kesilmesi hemşireler başta olmak üzere sağlık çalışanlarının maddi ve manevi hak kayıplarına neden olmaktadır” ifadeleriyle sürdüren SES üyeleri şu talepleri açıkladılar:

  • Hemşirelik mesleğinin yardımcı sağlık personeli değil, bağımsız meslek grubu olarak tanımlanmasını,
  • 3600 ek gösterge hakkımızın verilmesini,
  • Yıpranma tazminatının 5 yıla 1 yıl olarak düzenlenmesini,
  • Performansa dayalı, esnekleştirilmiş güvencesiz çalıştırmanın kaldırılmasını,
  • Görev tanımına uygun, sayı ve nitelikte kadrolu istihdamın sağlanmasını,
  • Ek ödemelerin maaşlara eklenmesini, emekliliğe yansıtılmasını,
  • Her işyerine 7 gün 24 saat hizmet veren ücretsiz, nitelikli kreş açılmasını,
  • Ücretli doğum izinlerinin doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 16 hafta olmak üzere toplam 24 hafta
  • olarak yeniden düzenlenmesini,
  • İş sağlığı ve Güvenliği uygulamalarına gereken önemin verilmesini salgın döneminde covid 19 tanısı alan sağlık emekçilerinin, iş kazası ve meslek hastalığı tanımlarının yapılmasını istiyoruz.