12 bin yıllık Dipsiz Göl artık suni bir göl

"Yapılan yanlış iş maalesef gölün orijinalliğini bozmuştur. Gölde yaşayan canlıların özelliklerini kaybettirmiştir. Artık suni göl haline gelmiştir."

12 bin yıllık Dipsiz Göl artık suni bir göl

Define aramak için resmi kurumların izniyle katledilen 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün eski haline dönmesi mümkün gözükmüyor. Yapılan onca çalışmanın ardından Dipsiz Gök artık suni bir göl oldu.

Define araması için Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından verilen izin sonucu kurutulan 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün son hali görüntülendi.

Gümüşhane’de define aranması için kazılan 12 bin yıllık doğa harikası Dipsiz Göl için Gümüşhane Valiliği, göl çanağındaki karın erimesiyle gölün su tuttuğunu söylemişti, ancak doğal yollarla tutulan suyun ‘henüz’ yetmeyeceğini kaydederek su taşınması için çalışmaların süreceğini belirtti. Uzmanlar ise gölün doğal yapısının geri döndürülemeyecek biçimde bozulduğunu, mevcut halinin ise ancak ‘suni bir göl’ olabileceğini ifade ediyor.

Bölgede, geçtiğimiz yılın Kasım ayında jandarma eşiliğinde yapılan kazıda Dipsiz Göl’deki su tahliye edilmiş; göl alanı ise iş makineleri ile kazılmıştı. Kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl’de, 4 gün sürdürülen kazı çalışmaları, define bulunamayınca sonlandırılmıştı.

Kamuoyunda büyük tepki oluşması sonucunda define için kurutulan Dipsiz Göl eski haline getirilmeye çalışıldı. Yapılan çalışmaların ardından Dipsiz Göl’ün son hali görüntülendi. Görüntülerde Dipsiz Göl’ün çamur renginde su ile dolu olduğu görülüyor. Verilen bilgiye göre Dipsiz Göl’deki su seviyesi 1,5 metreye ulaştı.

Gümüşhane Valiliği’nden bugün yapılan yazılı açıklamada, merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırları içindeki İstavroma Yaylası’nda bulunan alanda uzman görüşleri çerçevesinde düzenleme çalışmaları yapıldığı belirtildi.

Çalışmalar sonucunda, gölün su tutmaya başladığı söylenen açıklamada şöyle denildi:

“Güncel durum itibarıyla göl çanağındaki karın erimesiyle gölün su tuttuğu görülmektedir. Sırt bölgesindeki karın erimesiyle bu oranın bir miktar daha artacağı öngörülmektedir. Alanda doğal ortamın oluşmaya başladığı, kurbağaların yüzdüğü görülmektedir.

Uzmanlarla yapılan değerlendirmede, aşırı sıcaklarla birlikte kurak bir bahar döneminin geçtiği, alanın sadece kar sularının birikintilerinden faydalanabildiği, gölün doğal yapısının bozulmaması için göl tabanında doğal malzeme kullanıldığı ve zeminde kullanılan doğal malzemenin suya doyması gerektiği, bölge yakınında kar sularıyla beslenen derenin bile temmuz ayı ortalarında kuruduğu, bu nedenle kurak havanın temmuz, ağustos aylarındaki canlı yaşam üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf edebilmek için doğal ortamdan biraz daha su verilmesinin uygun olabileceği ifade edilmiş olup, bu çerçevede hareket edilerek hemen yakınındaki dereden bir miktar su aktarımına başlanmıştır.”

ARTIK SUNİ BİR GÖL

Dipsiz Göl’ün katledilmesi ardından bölgede inceleme yapan Jeomorfoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Turoğlu, “Kazıldıktan sonra gölün dengesi bozuldu. Gelip bu yeni yapılan çanağa suyu doldurursanız ancak havuz olur” demişti.

Mayıs ayı başında açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş da, gölün orjinalliğinin bozulduğunu kaydederek artık eski haline döndürülemeyeceğini belirtmişti. Bektaş, bu durumu şöyle açıklamıştı:

“Önemli olan Dipsiz Göl´deki yaşayan fauna ve floraydı. Define kazısında bu özellikleri alıp götürüldü. Göl tahrip edildiğine göre bundan sonra orada oluşacak olan su, basit bir göl veya gölet olur. Bununda orijinalliği bozulduğu için bilimsel bir anlamı olmaz. Gölün eski durumuna dönmesi mümkün değildir. Zaman içerisinde belki o gölde fauna olur ama uzun bir zaman alır. Yapılan yanlış iş maalesef gölün orijinalliğini bozmuştur. Gölde yaşayan canlıların özelliklerini kaybettirmiştir. Artık suni göl haline gelmiştir.”