11 milyon fidan nasıl kurudu?

İktidarın 'Geleceğe Nefes' kampanyası ile toprakla buluşturulan fidanların yüzde 90’ının kuruduğu iddiası soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

11 milyon fidan nasıl kurudu?

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Cengiz Gökçel, T.C. Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yazılı olarak yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

11 Kasım 2019 tarihinde ülke çapında yürütülen kampanya ile toprakla buluşturulan 11 milyon fidanın akıbetini soran Gökçel, Tarım Orman-İş Sendikasının Çanakkale Ayvacık’taki uygulama alanında yaptığı incelemeler sonucunda kamuoyuyla paylaştığı bulguların vahim olduğunu söyledi.

MİLYONLARCA LİRA BOŞA MI HARCANDI?

Ormanlarımızın son yıllarda maden açılması, yangın ve talan gibi sebeplerle hızla tahrip edildiğini hatırlatan Gökçel, toplumsal farkındalık yaratması gereken kampanyada meslek örgütlerinin ve uzmanların uyarılarının dikkate alınmadığını belirtti. CHP’li Gökçel, uzmanların kasım ayının toprağın yeterli nem doygunluğuna ulaşmadığı ve bu nedenle fidanların tutma ihtimalinin az olduğu bir dönem olduğunu ısrarla vurgulamasına rağmen kampanyanın bir gösteriye dönüşerek milyonlarca liralık kamu zararı oluştuğu iddiasını dile getirdi.

Gökçel’in soruları şöyle:

– Geleceğe Nefes kampanyası ile ne kadar bağış toplanmıştır? Bu bağışlar nerede toplanmış, nereye harcanmıştır?
– Geleceğe Nefes kampanyasında dikilen bir fidanın tohumdan toprağa; nakliye, sulama, işçilik vb. dahil olmak üzere maliyeti ne kadardır?

– Çanakkale Ayvacık’taki uygulama alanına dikilen fidanların %90’ının kuruduğu doğru mudur? Uygulama alanları ve dikilen fidan sayıları ayrı ayrı belirtilmek üzere Geleceğe Nefes kampanyası ile dikilen fidanların kaçı tutmuştur?
– Geleceğe Nefes kampanyasının uygulama alanları neye göre belirlenmiştir? Söz konusu alanların toprak analizleri yapılmış, buna uygun ağaç fidanları kullanılmış mıdır?
– Kampanya kapsamında dikim yapılan tarihte uygulama alanlarındaki toprağın nem oranları kayıt altına alınmış mıdır? Nem oranı yetersiz olan alanlarda ek çalışma yürütülmüş müdür?
– 11 Kasım 2019 tarihinden sonra, kampanya kapsamında dikilen fidanların kontrolleri ve bakımları gerçekleştirilmiş midir?

– Geleceğe Nefes kampanyasının paydaşı olan meslek örgütleri hangileridir? Bu örgütlerden hangi aşamalarda destek istenmiş, görüş alınmıştır?
– 2002 yılından önergeyi yanıtladığınız tarihe kadar Türkiye’de maden açılması, yangın ve talan ile ne kadar ormanlık alan tahrip edilmiştir? Bunların bölgesel dağılımı nasıl gerçekleşmiştir?

BAKANLIK YÜZDE 5 DEDİ

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan iddialara yönelik açıklama geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bazı basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada, 11 Kasım 2019’da gerçekleştirdiğimiz Geleceğe Nefes Seferberliği kapsamında, Türkiye genelinde dikilen 11 milyonu aşkın fidanla ilgili kamuoyunu yanıltıcı içerikte bilgiler paylaşılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü koordinasyonunda dikilen fidanlar yine Orman Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından izlenmektedir. Bugün itibarı ile dikilen 11 milyonu aşkın fidan yüzde 95 oranında tutmuş ve sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam etmektedir.” ifadelerine yer verildi.