11 bin dolarlık tıbbi cihaz parçasını 1 dolara ürettiler, tehdit edildiler

İtalya'da 11 bin dolara satılan ve Koronavirüsü taşıyan hastaların tedavisinde hayati olan bir cihaz bulunamayınca, iki genç 3D yazıcı ile 1 dolar maliyetle cihazı üretti. Ancak gençler bir tıbbi cihaz şirketinin tehdidiyle karşı karşıya.

11 bin dolarlık tıbbi cihaz parçasını 1 dolara ürettiler, tehdit edildiler

Koronavirüs kaynaklı ölümlerin binleri bulduğu İtalya’da tedavide kullanılan bir cihazı çok ucuza mal eden bir grup gönüllü, cihazı üreten şirket tarafından tehdit edildi.

İtalya’da bir tıbbi cihaz şirketi, koronavirüs tedavisinde kullanılan bir kapakçığı tedarik ettiği şirketten “zamanında temin edemeyiz” yanıtı aldı. Bunun üzerine Cristian Fracassi ve Alessandro Ramaioli adlı iki genç, 3D yazıcı ile cihazın kopyasını üretmek üzere şirkete başvurdu.

Ancak Business Insider Italia‘ya göre, iki genç, kopyaları için cihaz üreticisinden kopyaları basmak için kullanabileceklerini sorduğunda, şirket reddetti ve patent ihlali davası açmakla tehdit etti. Buna rağmen Fracassi ve Ramaioli, vanaları ölçerek ve üç farklı versiyonunu 3D baskı yaparak yine de ilerledi.

Fracassi ve Ramaioli’nin ürettiği sistemin şu ana kadar (14 Mart’tan itibaren) 10 hasta üzerinde sonuç verdiği öğrenildi.