100 emekçinin yalnızca 6'sı toplu iş sözleşmesinden yararlanıyor

Başkanlığın verdiği yanıtta, Türkiye’deki 13 milyon 856 bin 801 işçinin, 1 milyon 917 bin 893’ünün sendika üyesi olduğunu, sendikalaşma oranının da yüzde 13,84 olduğu ifade edildi.

100 emekçinin yalnızca 6'sı toplu iş sözleşmesinden yararlanıyor

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye’deki sendikalı işçi sayısını, sendikalaşma oranını, sendika üyesi olmaları nedeniyle işten çıkarılan emekçilerin durumunu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne sordu.

CHP’li Demirtaş’ın CİMER’e yönelttiği sorulara, Toplu İş Sözleşmesi Daire Başkanlığı’nca yanıt verildi. Başkanlığın verdiği yanıtta, Türkiye’deki 13 milyon 856 bin 801 işçinin, 1 milyon 917 bin 893’ünün sendika üyesi olduğunu, sendikalaşma oranının da yüzde 13,84 olduğu ifade edildi. Toplu İş Sözleşmesi Daire Başkanlığı, verdiği cevapta, 30 Haziran 2020 tarihi itibarıyla sadece 1 milyon 306 bin 506 işçinin toplu iş sözleşmesinden yararlandığını da belirtti.

Toplu İş Sözleşmesi (TİS) Daire Başkanlığı’nın verilerini değerlendiren CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, 12 milyon işçinin toplu iş sözleşmesinden yararlanamadığına dikkat çekerek şunları ifade etti:

“Toplu iş sözleşmeleri, işçinin bireysel iş sözleşmesini daha iyi duruma getirmeyi, çalışma hayatından kaynaklanan hak ve özgürlüklerini koruyup geliştirmenin en etkin yollarından biridir. Sendikalar toplu iş sözleşmeleri aracılığı ile üyelerini hak ve çıkarlarını korur. Bu nedenle sendikal hak ve özgürlüklerin korunup, geliştirilmesi ve güvence altına alınmasında toplu iş sözleşmeleri son derece önemlidir.

Toplu İş Sözleşmesi Daire Başkanlığı’nı verileri, sendikalaşma ve toplu iş sözleşmesinden yararlanma bakımından Türkiye’nin ne kadar kötü durumda olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.”