10 Ekim Davası avukatlarından Davutoğlu'na: ‘Üzgün’ ise katliamdaki rolünü anlatsın

10 Ekim Davası Avukat Komisyonu, “Davutoğlu gerçekten ‘üzgün’ ise eski ortaklarıyla birlikte IŞİD katliamlarındaki rolünü anlatmalıdır” çağrısında bulundu.

10 Ekim Davası avukatlarından Davutoğlu'na: ‘Üzgün’ ise katliamdaki rolünü anlatsın

Gelecek Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, 13 Haziran’da katıldığı bir televizyon programında 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’na ilişkin “Alana ilk ben çelenk bıraktım. Gocunmadım hastaneye gittim. Olayın örtbas edilmesine izin vermedim. Hukuki süreçleri işlettim” ifadelerini kullanmıştı.

10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, Davutoğlu’nun tartışma yaratan sözlerine karşı açıklama yaptı.

Açıklamada, “IŞİD’in ülkede yerleşmesine neden olan Ortadoğu politikalarının mimarı, 7 Haziran’da kaybedilen seçimlerin yenilenmesini sağlayıp, 1 Kasım’da arada gerçekleşen iki katliam sayesinde seçin kazanıp, yeniden Başbakan olan kişi, sorumlusu olduğu ve aslında yargılanması gereken katliam hakkında ısrarla konuşmaktadır” denildi.

10 Ekim Katliamı sonrasında Davutoğlu’nun “IŞİD’li canlı bombaların listesi elimizde ama eylem yapmadan tutuklayamayız” ve “anket yaptırdık, oylarımızın arttığını gördük” sözleri hatırlatılan açıklamada, “Bu sözler üzüntüyü içermeyen tam tersi katliamdan fayda sağlayan Başbakanın sözleri ve Davutoğlu tarihe böyle geçmiştir. Bizler bu dönemin tanıklarıyız, her bir anını birebir yaşadık ve bu döneme ilişkin adalet mücadelemizi halen sürdürüyoruz” denildi.

Davutoğlu’nun “hukuki süreç işlettim” sözlerinin gerçeği yansıtmadığının vurgulandığı açıklamada, 5 yıldır devam eden hukuki süreçte tek işleyen mekanizmanın kamu görevlilerinin yargılanmaması olduğu belirtildi.

YARGI SÜRECİ HATIRLATILDI

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Sözlerinden hukuka müdahale edildiği anlamı çıkmakta olup, kendisinin sadece katliam faili değil, adaleti engellemekle meşgul olan bir kamu görevlisi olduğunu da anlamış bulunmaktayız. Duruşmalar boyunca müvekkillerimiz IŞİD’lilerin tehdit ve hakaretlerine maruz kalmış, alanda gaz kullanan çevik kuvvet polisleri dahi yargılanmamıştır. Buna karşın aileler tutuklanmış, gözaltına alınmış, anmalarda yerlerde sürüklenmiş, işlerinden atılmışlardır. Yargılama boyunca sınırların IŞİD kontrolünde olduğunu, IŞİD’in Antep-Adıyaman hücrelerine hiç dokunulmadığını, sanıkların yerleri bilinmesine karşın yakalanmadığını hatta katliam öncesi amonyum nitrat sağlayan sanığın bilerek, yakalanmadığını görmüş, okumuş ve anlatmış bulunmaktayız. Tüm bunlara karşın hiçbir kamu görevlisi hakkında soruşturma başlatılmamıştır. Dosya sadece 19 IŞİD’liye ceza verilerek, kapatılmak istenmiştir. İşte Davutoğlu’nun talimatını verdiği hukuki süreç budur ve halen firari sanıklar açısından da aynı biçimde devam etmektedir.”

“YA SORUMLU DAVRAN YA DA SUS”

Davutoğlu’nun 10 Ekim Katliamı’nı kendi siyasi hesaplarına malzeme yaptığının vurgulandığı açıklamada, “Davutoğlu gerçekten ‘üzgün’ ise eski ortakları ile birlikte IŞİD katliamlarındaki rolünü anlatmalıdır. Devam eden yargılamalara sakladıkları delilleri sunmalıdır. Bunların yapmadığı sürece edeceği üzüntü cümlelerinin hiçbir anlam ve değeri bulunmamaktadır. Kendisine önerimiz ya hukuki ve siyasi sorumluluğunu yerine getirmesi ya da 10 Ekim Katliamı’nı siyaset malzemesi yapmayı bırakarak, artık susmasıdır” ifadeleri kullanıldı.