1 vaka sonrası büyük endişe: 'Umreden dönenler karantinaya alınsın'

Koronavirüsün görüldüğü Suudi Arabistan'dan gelecek binlerce umrecinin Türkiye'de karantinaya alınmayacak olması tepki çekiyor.

1 vaka sonrası büyük endişe: 'Umreden dönenler karantinaya alınsın'

Umre ziyareti için 100’e yakın koronavirüs taşıyan kişi tespitinin yapıldığı Suudi Arabistan’a giden Türk vatandaşlarının karantinaya alınmadan yurda dönüşleri büyük bir endişeyle karşılanıyordu. Dönüş yapanlardan birinde yapılan koronavirüs testinin pozitif çıkması endişeleri haklı çıkardı.

Türkiye’ye 15 Mart Pazar günü yapacakları dönüşlerinde ülkenin hemen her iline dağılacak olan umrecilerin sayısı 21 bin olarak ifade ediliyor. 14 gün boyunca evden çıkmamaları gereken umre ziyaretçilerinin koronavirüsle ilgili herhangi bir belirti göstermemeleri halinde karantina kararının kendi insiyatiflerine bırakılması büyük risk taşıyor. Kamuoyu 14 gün kuralını zorunlu tutmayan Bakanlığa tepki gösteriyor.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş umreciler için şu açıklamayı yapmıştı:

“Mekke ve Medine’de bulunan tüm otellerimizde temizlik hususunda azami gayret gösterilmesi konusunda yetkililerin dikkatleri çekilmiş, gerekli yerlere el temizleme sıvıları konulması sağlanmıştır, ayrıca vatandaşlarımızın konakladıkları tüm otellere Sağlık Bakanlığı’nca hazırlann afişler asılmış, broşürler dağıtılmıştır. 27 Şubat 2020 tarihinde Suudi Arabistan devletince umre ziyareti için ülkeye girişler geçici olarak durdurulmuş olup bu tarihten sonra umrecilerimizin sağlıklı bir şekilde ülkemize ulaşmaları için gerekli koordinasyonlar devam etmektedir. Umreden dönen vatandaşlarımız tedbir amaçlı 14 gün boyunca evden çıkmamaları ve ziyaretçi kabul etmemeleri konusunda bilgilendirilmiştir. Halen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne (TÜRSAB) bağlı şirketler de dahil olmak üzere yaklaşık 21 bin civarında umrecimiz Suudi Arabistan’da bulunmakta olup, 15 Mart tarihi itibarıyla tamamı ülkemize dönmüş olacaktır.”