1.6 milyar liraya mal olan 'Asrın Projesi' 5 yılda patladı

'Asrın Projesi' olarak tanıtılan 'KKTC Su Temin Projesi'nde 250 metre derinlikteki su borularının patladığı ortaya çıktı.

1.6 milyar liraya mal olan 'Asrın Projesi' 5 yılda patladı

AKP tarafından ‘Asrın Projesi’ olarak tanıtılan ‘KKTC Su Temin Projesi’nde 250 metre derinlikteki su borularının patladığı ortaya çıktı. Borular denizin yüzeyine çıktı.

Türkiye’den KKTC’ye su götüren projenin açılışı 17 Ekim 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yapılmıştı. Erdoğan proje için “Biz karadan gemileri yürüten Fatih’in torunlarıyız. Yeri geldi boğazda denizin altından Marmaray’ı inşa ettik, Avrasya Tüneli de önümüzdeki yıl açılacak” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan, projeyi “Dünyada ilk kez uygulanan bir mühendislik çalışması” sözü ile tanımlamıştı.

Tarafsız Haber Ajansı‘nda yer alan habere göre, ‘Asrın Projesi’ 5 yıl geçmeden çöktü. 250 metre derinlikteki borular patlayınca deniz yüzeyine çıktı. Anamur sahilinden 5 mil açıkta patlayan borulardan denize su aktığı görüldü. Boruların su yüzeyine çıkması, gemi geçişlerine de engel teşkil ediyor.

Türkiye-KKTC arasındaki su hattının çöküşü tam da Kanal İstanbul projesinin tartışıldığı bir döneme denk geldi. Konuyla ilgili BRT’ye konuşan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, “borunun deniz altında askıya alındığı noktada kopma meydana geldi. Boru deniz altında askıya alındığı 250 metre derinlikteki noktada koptu” dedi.

Bu tür bir arızanın proje yapılırken öngörüler arasında olduğunu ifade eden Oğuz, “O nedenle Geçitköy barajı inşa edildi. Emniyet açısından rezerv var. Şu an barajda 20 milyon metreküp su bulunmaktadır. Bu da ülkenin 10 aylık su ihtiyacını karşılar” diye konuştu. Türkiye Devlet Su İşleri’nin ilgili firma ile temasa geçtiğini söyleyen Oğuz, borunun tamir edilmesi için çalışmaların başlatıldığını belirtti.

1.6 MİLYAR LİRAYA MAL OLMUŞTU

Türkiye’den Kıbrıs’a boru hatlarıyla su götürülmesi projesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan olduğu 2011 yılında Mersin’in Dragos Çayı üzerine Alaköprü Barajı’nın temel atma töreniyle başladı.

1.6 milyar liraya mal olan projede, Türkiye ile KKTC arasına 80 kilometrelik askılı boru sistemi kuruldu. Borular, denizin 250 metre altından şamandıralar ile bağlandı ve ilk su Eylül 2015’te Ada’ya ulaştı. Türkiye’den gelen su arıtma tesisinden geçtikten sonra Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yaptığı KKTC tarafındaki Geçitköy barajına boşaltılmaya başladı.