'Zorunlu din dersi dayatmasına son verin'

Yeni eğitim öğretim yılı dolayısıyla bugün milyonlarca öğrenci ve bir milyona yakın öğretmen ders başı yaptı. İKD, "Zorunlu din dersi dayatmasına son verin" başlıklı bir bildiri yayımladı.

'Zorunlu din dersi dayatmasına son verin'

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) yeni eğitim döneminin başlamasıyla “Zorunlu din dersi dayatmasına son verin” başlıklı bir bildiri yayımladı.

Parası olanın özel okula yönlendirildiği, parası olmayan milyonlarca öğrencinin İmam Hatip’e mahkum edildiği yetmezmiş gibi bir de zorunlu din dersleri dayatması ile karşı karşıyayız.” denilen açıklamada “Yıllardır toplumsal bir talep olarak gündemden düşmeyen, açılan davalarla da hukuki olarak haklılığı tescillenmiş olan zorunlu din derslerinin kaldırılması talebinin görmezden gelinmesi, mahkeme kararları orta yerde dururken hukukun ayaklar altına alınması ve eğitimde büyük dönüşüm diyerek zorunlu din derslerinin yeni eğitim modelinin merkezine konulması kabul edilemez.” ifadeleri kullanıldı.

İKD’den yapılan açıklama şu şekilde:

“Yeni eğitim öğretim yılı bugün başlıyor. Eğitim sisteminin uzun süredir yap boz tahtasına döndüğü bilinen bir gerçek. AKP iktidarı ile beraber eğitimde gericileşme ve ticarileşme hız kazandı. Bir yandan imam hatipleştirme politikası, müfredatta yapılan değişiklikler ve zorunlu din dersleri ile eğitim sistemi adeta AKP’nin dindar ve kindar nesil yetiştirme politikalarının aracı haline dönüştürüldü. Öte yandan özel okulların sayısı arttı, parasız olması gereken devlet okullarında dahi kayıt parası, bağış ya da değişik kalemlerde toplanan paralar kimi ilçelerde özel okulları  aratır hale geldi. Parası olanın özel okula yönlendirildiği, parası olmayan milyonlarca öğrencinin İmam Hatip’e mahkum edildiği yetmezmiş gibi bir de zorunlu din dersleri dayatması ile karşı karşıyayız.

Eğitime yeni bir vizyon kazandıracak isim olarak pazarlanan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un eğitim sistemine nasıl bir vizyon ile yaklaştığı ortadadır. Özel okul sahibi olarak bilinen Ziya Selçuk’un eğitimin ticarileşmesine karşı olmadığını biliyoruz. Geçtiğimiz dönem açıkladığı ve bu yıl uygulanmaya başlanacak olan Yeni Eğitim Modeli ise eğitimin gerici politikalara tam boy teslim edileceğinin göstergesidir. Yeni Eğitim Modelinin merkezine zorunlu din dersleri yerleştirilmiştir. Yıllardır toplumsal bir talep olarak gündemden düşmeyen, açılan davalarla da hukuki olarak haklılığı tescillenmiş olan zorunlu din derslerinin kaldırılması talebinin görmezden gelinmesi, mahkeme kararları orta yerde dururken hukukun ayaklar altına alınması ve eğitimde büyük dönüşüm diyerek zorunlu din derslerinin yeni eğitim modelinin merkezine konulması kabul edilemez. Bugün milyonlarca aile kendi isteği dışında devlet okullarında din dersi adı altında belli bir inanç ve ibadet şeklinin dayatılmasına karşıdır. Milli Eğitim Bakanlığı bu yalnıştan bir an önce dönmelidir. Din dersleri zorunlu ders olmaktan çıkarılmalıdır.

İlerici Kadınlar Derneği olarak tüm velilere açık çağrımızdır, zorunlu din dersi dayatmasına karşı mücedeleyi birlikte yükseltelim. İKD çocuklarımızın bilimsel eşit, parasız, bilimsel bir eğitim alması için her türlü davanın takipçisi olacaktır.

09.09.2019

İLERİCİ KADINLAR DERNEĞİ”