Zonguldak'ta Öğretmen Murat Durmuş'un sürgün edilmesine tepki

Zonguldak Merkez Fener Anadolu Lisesinde görev yapan Edebiyat Öğretmeni Murat Durmuş, Çankırı’ya sürgün edildi. Hukuksuz karar, okul önünde yapılan eylemle protesto edildi.

Zonguldak'ta Öğretmen Murat Durmuş'un sürgün edilmesine tepki

Zonguldak’ta Anadolu Lisesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak görev yapan Murat Durmuş, derste öğrencilerinden “İslami Dönem Türk Edebiyatı ile İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı’nı karşılaştırmalarını ve farklılıkları yorumlamalarını istediği” ve yine ders esnasında “ezan okunurken camı kapattığı” ileri sürülerek yapılan şikayet sonrası ‘Halkı din ve mezhep ayrımcılığına sürüklediği’ gerekçesiyle Çankırı’ya tayin edildi ve meslekte kademe ilerleme cezası verildi.

Öğretmenlerinin Çankırı’ya sürülmesinin ardından karne günü okula gelen öğrenci ve veliler, Murat Durmuş’un Çankırı iline sürülmesini protesto etti. Okul önünde toplanan öğrenci, veliler ve eğitim sendikaları, verilen cezaya ve öğretmenin Çankırı’ya tayin edilmesine tepki gösterdi.

CAMI KAPATTI, ‘AYRIMCILIK’TAN ŞİKAYET EDİLDİ

Yerel Pusula Gazetesi‘nin haberine göre, Eğitim Sen Şube Başkanı Orhan Yılmaz, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Murat Durmuş’un öğrencilerinden derste İslami Dönem Türk Edebiyatı ile İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı’nı anlattığını ve öğrencilerden bu iki dönemi yorumlaması istediğini ve yine ders esnasında okulun hemen yanında bulunan camide okunan ezan sırasında öğrencilerin dikkatinin dağılmaması için camı kapattığı gerekçesiyle Murat Durmuş hakkında ‘Halkı din ve mezhep ayrımcılığına sürüklediği’ yönünde CİMER üzerinden şikayette bulunulduğunu söyledi. Murat Durmuş’un şikayet üzerine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Çankırı iline tayin edilirken, meslekte kademe ilerleme cezası da verildiği belirtildi.

“KESİNLİKLE KABUL ETMİYORUM”

Murat Durmuş’un suçlamaların ardından verdiği ifadede “İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı ile İslami Dönem Türk Edebiyatı müfredatta yer alan konulardır. Öğrencilerimden bunları yorumlamaları ve karşılaştırmalarını istememden daha doğal bir şey olamaz. Türkler’in nasıl Müslüman olduğu sorusunun ise bana değil tarih öğretmenlerine sormaları gerektiğini, konuyu onların daha iyi anlatacağını öğrencilerime söyledim ve doğru olan da budur. Okulun hemen karşısında camimiz var ve ders esnasında ezan okundu. Ben de öğrencilerimin dikkati dağılmaması için camı kapattırdım. Bu her zaman olan ve olağan bir durumdur. Uzun yıllardır aynı okulda öğretmenlik yapıyorum. Suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum” dediği öğrenildi.

“ÇOK GEÇ DEĞİLDİR, BU SUÇA ORTAK OLMAYIN”

Fener Anadolu Lisesi’nde Türk Dili Edebiyatı Öğretmeni olarak görev yapan Murat Durmuş’un yapılan haksız şikayetler sonrası sürgün edildiğini belirten Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, “Türk Milli Eğitimi’nin amaçlarından ve görevlerinden birisi de öğrencilerinin düşünsel ve bilimsel fikirlerine katkıda bulunacak her türlü fırsat eğitimi ile özgürce yorum yapabilmelerinin önünü açmaktır. Kaldı ki Türk Dili ve Edebiyatı branşında olan bir öğretmenin şikayet edildiği gibi İslamiyet öncesi ve sonrası dönem edebiyatını anlatması ve öğrencilerinden de iki dönemin karşılaştırılması yönünde yorum beklemesi kadar doğal bir şey olamaz. Halkı din ve mezhep ayrımcılığına sürüklediğine kadar dayandırdığınız iddialarınızı Murat Durmuş asla kabul etmezken uydurulan bu iddiaların bile demokratik bir ülkede normal eleştiri sınırları içerisinde sayıldığını görmüyor musunuz?” diye sordu.

Yetkililere seslenen Başkan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Henüz çok geç değildir. Bu suça ortak olmayın. Fener Anadolu Lisesi’nin çimentosu olan Murat Durmuş’u okulundan, öğrencilerinden, arkadaşlarından ve Zonguldak’tan kopartmayın.”

ÖĞRENCİLERİ ÖĞRETMENLERİNİ GERİ İSTEDİ

Okul önünde toplanan Murat Durmuş’un öğrencileri ise öğretmenlerinin geri gelmesini istediklerini belirterek Milli Eğitim Bakanlığı’na seslendi. Murat Durmuş’un okulun en iyi öğretmenlerinden olduğuna dikkat çeken lise son sınıf öğrencisi Zeynep Şener, “Murat hoca gibi donanımlı öğretmenleri gerçekten okulumuzda görmek istiyoruz. Okuldan ayrılsak bile burada görmek istediğimiz için bütün bu çabalarımız. Murat hoca burada olması gereken bir insan… Gerçekten öğretmenlik ve kişilik bilgi ve donanımlarıyla bizlerin hayatlarına dokunan bir insan oldu. Murat hoca sürgün edilmemeli, Fener Lisesi’nde kalmalı” dedi.

Öğretmenlerinin geri getirilmesi çağrısında bulunan Beyzanur Hamzaçebi ise şöyle konuştu; “Murat hoca, 4 yıllık öğrencilik hayatımda benim derslerime bir defa bile girmedi ancak okul boyunca hep idaredeydi ve herkesle ilgilenirdi, o vardı. Bütün öğretmenlerimiz eğer iyi bir öğretmen olmasaydı onu idareye seçmezdi. Okulumuzun en çok emek harcayan öğretmeniydi. O bir kişiye bir şey anlatmak için bin kişiye anlatan bir insandı. Hangi okula giderse gitsin o okula bir şeyler katacak birisidir ancak bu şekilde Fener Anadolu Lisesi’nden ayrılmasını istemiyorum.”

Murat Durmuş’un mezun olan ve iş hayatına atılan öğrencileri de okul önünde toplanarak öğretmenlerinin geri getirilmesi çağrısında bulundu. Murat Durmuş’un mezun olan öğrencileri ise; “Murat Hocam, 4 yıl boyunca dersime girdi. Hayatımda çok büyük emeği ve desteği var. Kendisine destek olmak için buradayım. Şu anda bir okulda çalışıyorum ve aynı zamanda üniversite okuyorum. Duyduğumuzda yıkıldık ve üzüldük. Eski öğrencileri olarak kesinlikle buradan bu şekilde gitmesini istemiyorum” ifadelerini kullandı.

VALİ BEKTAŞ, KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞINI SÖYLEDİ

Habere göre, okul önünde toplanan sendika üyeleri ve beraberindeki öğretmen ve öğrenciler, Murat Durmuş hakkında verilen kararın yanlış olduğunu anlatmak için Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş’tan yardım istedi.

Vali Bektaş’ın makamına kabul ettiği heyet, Murat Durmuş hakkındaki kararın gözden geçirilmesini ve iptal edilmesini istedi. Öğrencilerle Valilik önünde karşılaşan Vali Erdoğan Bektaş, konuyla yakından ilgileneceğini ve öğrencilerin üzülmemesini isteyerek öğrencilerle fotoğraf çektirdi.