Ziya Selçuk: Bu ülkenin çocukları, bizim deneme tahtamız değil

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İstanbul'da 2023 Eğitim Vizyonu toplantısında söylediği 'Bu ülkenin çocukları, bizim deneme tahtamız değil'sözü şaşkınlık yarattı.

Ziya Selçuk: Bu ülkenin çocukları, bizim deneme tahtamız değil

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İstanbul’da 2023 Eğitim Vizyonu ile “Birlikte Bir Yıl” toplantısına katıldı. Selçuk, burada yaptığı konuşmada,”Güçlü bir gelecekten söz ettiğimizde güçlü öğretmenlere ihtiyacımız var. Bununla ilgili toplumdaki bütünsel algı, bizim bu anlayışımızı güçlendiriyor. Çocuklar için ne istiyorsak, onun aynısını öğretmen için de istiyoruz. Öğretmenlerimizle yeni bir eğitim yaklaşımıyla bu faaliyetleri yaparken sadece biraz zamana ihtiyacımız var. İmkanlar el verdiğince bu eğitimlerin sıradanlaştığını, yaygınlaştığını göreceksiniz. Öğretmenlerimizin nasıl dönüştüğüne hep birlikte tanık olacağız. YÖK ile birlikte işbirliği içinde öğretmen yetiştirmede kendi ülkemizin damarından gelen bir yaklaşım var. Bu damara uygun bir şekilde, uygulama ağırlıklı daha çok hayatın kendisini dikkate alan, akademik bilgiyi, çocuğa şefkat göstermeyi, yetiştirmeyi kapsayan bir yaklaşımı gündeme getirmek istiyoruz. Öğretmen yetiştirmeyi bütünsel olarak ele alıyoruz. Bizim 2035’lere kadar hangi branşta ne kadar öğretmene ihtiyacımız var çalışmasını tamamlamış bulunuyoruz. Buna göre de yüksek öğretimle bağlantısını da kontenjan sınırlaması biçiminde de ele alıyoruz. Uygulamanın daha çok yüksek olduğu eğitim sisteminin sahadaki karşılığını yansıtan bu modelle de eğitim fakültesini yeniden şekillendirmekle ilgili bir çalışma başlatıyoruz bazı fakültelerde” dedi.

AKP iktidarının yedinci Milli Eğitim Bakanı olan Selçuk, şöyle devam etti: “Toplumdaki beklentinin çok çok farkındayız ama bir şeyin daha farkındayız. Eğer alt yapısı kurulmadan, eğer gereken çalışmalar yönetilmeden kararlar alırsak, çözümler üretirsek, şimdiki çözümlerimiz gelecekteki problemlerimiz olur. O sebeple alt yapı kurmadan, pilot çalışmasını yapmadan asla bir çalışma yapmıyoruz. Toplumdaki talebin ne olduğunu çok önemsiyoruz ama neyi çok daha fazla önemsiyoruz? Bu ülkenin çocuklarını. Bu ülkenin çocukları, bizim deneme tahtamız değil. Dolayısıyla gereken hazırlığı yapmadan, gereken alt yapıyı çalışmadan, nasıl akademik hayatta basamak basamak ilerliyorsak, nasıl bir takım projeleri yürütürken adım adım yapılandırıyorsak, aynı yapılandırma ne için de geçerli? Elbette Milli Eğitim Bakanlığı’nın sisteminin dönüştürülmesiyle.”

YAPBOZ’A DÖNÜŞEN EĞİTİM SİSTEMİ

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin iktidara geldiği 2002 yılından beri Türkiye’de eğitim sistemi, 16. kere değişti. Son değişiklik geçtiğimiz Mayıs ayında Bakan Ziya Selçuk’un açıkladığı yeni eğitim modeliydi.

Keza on yedi yıllık süre zarfında her yeni eğitim bakanıyla birlikte yeni bir sistem getirilmesi ve eğitim gibi kritik bir alanın adeta bir “yapboza” dönüşmesi, öğrencilerin ve eğitimcilerin eleştirilerine konu olmuştu.

2019-2020 akademik yılında hazırlık sürecinden geçecek olan sistem üç yıllık bir takvim dahilinde uygulanacak. Yeni sistemin ilk üniversite sınavı ise 2024’te yapılacak.