Yunanistan'da Pompeo protestosu

Görüşme sırasında Yunanistan halkı Pompeo'yu protesto etti. Yunanistan'daki ABD üslerinin kapatılmasını isteyen grup, 'Pompeo evine geri dön' sloganları attı ve 'Yunanistan'da ABD üssüne yer yok' pankartları taşıdı.

Yunanistan'da Pompeo protestosu

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Atina’yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’ya Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’ın egemenliğini ihlal ettiğini bildirerek, Washington yönetiminin çözüm için ağırlığını koymasını istedi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, ülkesini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya Türkiye’nin Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal ettiğini söyledi.

Miçotakis, Ankara’nın Doğu Akdeniz’e Yavuz isimli doğal gaz arama gemisini göndermesinin ertesi günü yaptığı açıklamada “Türkiye’nin attığı son adımlar pervasız bir şekilde Kıbrıs’ın egemenlik haklarını ihlal etmektir” diye konuştu.

Sputnik‘in haberine göre, ABD’nin de Doğu Akdeniz’de çıkarı olduğunu belirten Miçotakis, Kıbrıs’ın tek isteğinin apaçık ortada olan uluslararası hukukun uygulanması olduğunu belirtti. Yunan Başbakan ABD’den ağırlığını koyarak doğal gaz arama faaliyetleri nedeniyle Kıbrıs ile Türkiye arasında yükselen tansiyonu düşürmesini istedi.

Ortak açıklamada, ABD ve Yunanistan arasındaki işbirliğinin hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu vurgulayan Bakan Pompeo ise Doğu Akdeniz konusunda bir değerlendirmede bulunmadı.

​Kıbrıs, daha önce kendileri tarafından bir İtalyan ve bir Fransız enerji şirketine doğal gaz arama lisansı verilen bölgeye Cuma günü Türkiye’nin sondaj gemisi göndermesine tepki göstermişti. Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada Türkiye “uzun zamandır süren zorbalık taktikleri” ile suçlanmış ve sondaj gemilerini bölgeden çekmeye çağrılmıştı.

POMPEO PROTESTOSU

Görüşme sırasında Yunanistan halkı Pompeo’yu protesto etti. Yunanistan’daki ABD üslerinin kapatılmasını isteyen grup, ‘Pompeo evine geri dön’ sloganları attı ve ‘Yunanistan’da ABD üssüne yer yok’ pankartları taşıdı.

Protestocular ABD bayrağı yakarken, şehrin çeşitli bölgelerine de pankartlar asıldığı görüldü.

Yunanistan Komünist Partisi de “Yunanistan-ABD Askeri Üs Anlaşmasının yenilenmesine, ABD Dışişleri Bakanı M. Pompeo’nın ziyaretine hayır!” açıklaması yapmıştı: