YSK yasaklamıştı ama: AKP'den 'yasadışı' seçim kampanyası

Yüksek Seçim Kurulu, 19 Aralık 2018 tarihli kararında önümüzdeki yerel seçimlerde  siyasi parti ve bağımsız adayların seçim propagandaları için 'hediye ve eşantiyon' dağıtmalarını yasaklamıştı.

YSK yasaklamıştı ama: AKP'den 'yasadışı' seçim kampanyası

Yüksek Seçim Kurulu, 19 Aralık 2018 tarihli kararında önümüzdeki yerel seçimlerde  siyasi parti ve bağımsız adayların seçim propagandaları için ‘hediye ve eşantiyon’ dağıtmalarını yasaklamıştı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise seçim kampanyası için ücretsiz bez çanta dağıtacaklarını açıkladı.

Ücretsiz dağıtılacak olan bez çantaların üzerinde ”KorumAK ve yaşatmAK için” için sloganının yer alacağı ifade edildi.

AKP’den ‘çevrecilik’ süslü promosyon oyunu

YSK’nın aldığı kararla siyasi parti ve bağımsız adayların propaganda amaçlı hediye ve eşantiyon dağıtması yasaklanmıştı. Ancak AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da gerçekleştirdiği Aday Tanıtım Toplantısı’nda vatandaşlara seçim kampanyası döneminde AKP tarafından ‘promosyon bez çanta’ dağıtılacağını açıkladı.

YSK kararında seçim kampanyası için promosyon eşya dağıtılması ”Siyasi partiler ve bağımsız adayların, yukarıda sayılanlar dışında herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtmalarının, dağıttırmalarının veya bunları üçüncü kişiler ya da kurum ve kuruluşlar aracı kılınmak suretiyle dağıtılmasının yasak olduğuna karar verildi” ifadeleriyle yasaklanmıştı.

Sözde parti ismi ve logosu yok

Erdoğan’ın seçim kampanyası için dağıtılacağını açıkladığı promosyon bez çantaların üzerinde yer alacak sloganın ise ”KorumAK ve yaşatmAK için” şeklinde olacağı duyuruldu. Çantalarda parti logosu ve ismi kullanılmadan sloganın AKP’yi çağrıştıracak şekilde tasarlanması, söz konusu YSK kararının etrafından dolaşmak istenildiğini akıllara getirdi.

İşte YSK kararı

Yüksek Seçim Kurulu’nun 19 Aralık 2018 tarihli kararında yer alan ”Seçimlerde propaganda serbestliği ve süresi ile uyulması gereken usul ve esaslar” kısmı F maddesinde şu kurallar getirilmişti:

”Propaganda amaçlı yayın ve malzeme dağıtımı;

Seçime katılan siyasi partiler ve adayların, seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2019 Salı gününden seçim propaganda süresinin son günü olan 30 Mart 2019 Cumartesi günü saat 18.00’e kadar, kendilerini tanıtıcı nitelikte broşür, el ilânları, parti bayrağı, poster, afiş veya ses ve görüntü içeren CD, DVD gibi her türlü yayını dağıtmakta serbest olduklarına,

Bu maddede belirtilen yayın veya malzemeleri dağıtacak kimselerin on sekiz yaşını doldurmuş bulunmaları gerektiğine,

Ancak; siyasi partiler ve bağımsız adayların, yukarıda sayılanlar dışında herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtmalarının, dağıttırmalarının veya bunları üçüncü kişiler ya da kurum ve kuruluşlar aracı kılınmak suretiyle dağıtılmasının yasak olduğuna,

Siyasi partilerin ve bağımsız adayların, halkın huzur ve refahını bozmamak, yaya veya taşıt trafiğini engellememek koşuluyla önceden izin alınmaksızın tanıtım yeri (stand) açabileceklerine, bu konuda çıkabilecek uyuşmazlıkların çözümünde seçimin başlangıç tarihi olan 1 Ocak 2019 Salı gününden 20 Mart 2019 Çarşamba günü saat 24.00’e kadar mülki makamların, 21 Mart 2019 – 30 Mart 2019 tarihleri arasında ise ilçe seçim kurullarının yetkili olduğuna”