Yolcu garantileri kamuyu 65 milyon dolar zarar ettirdi!

DHMİ, "Garanti altı gerçekleşmeler nedeniyle özel sektöre 65 milyon dolar ödeme yapılmıştır” açıklaması yaptı.

Yolcu garantileri kamuyu 65 milyon dolar zarar ettirdi!

TBMM KİT Komisyonu’nda CHP grubu adına 2011-2016 yıllarına ilişkin KİT raporlarına yapılan itirazlarla ilgili görüşmeler 6-7 Kasım’da KİT Komisyonu’nda gerçekleştirilecek.

Buna göre, DHMİ’nin yanı sıra ÇAYKUR, Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü, TRT, TOKİ ve Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne ait raporlara yapılan itirazlar masaya yatırılacak.

CHP’nin İstanbul’daki İstanbul Havalimanı ile ilgili yaptığı itirazda, yolcu garantisi verilmesinin projenin bütün risklerinin kamu tarafından karşılanacağı anlamına geldiği belirtilmişti.

DHMİ AÇIKLADI

CHP’nin itirazı üzerine DHMİ’nin komisyona gönderdiği yanıtta yap-işlet-devret projeleri nedeniyle verilen yolcu garantilerinin kamuya zararının 65 milyon dolar olduğu belirtildi.

DHMİ cevabında, “Kuruluşumuzca bugüne kadar gerçekleştirilen yap-işlet-devret Projelerinde verilen yolcu garantileri nedeniyle bugüne kadar idaremize 443 milyon dolar ödeme gerçekleştirmiş olup garanti altı gerçekleşmeler nedeniyle özel sektöre 65 milyon dolar ödeme yapılmıştır” denildi.

Cevapta, “Projenin 42 ay sürecek olan ilk etabının 1. faz yatırımlarının kredi tutarı 4 milyar 800 milyon avro olup, bu finansman; üçü devlet, diğer üçü ise özel banka olmak üzere Ziraat Bankası liderliğinde 6 banka tarafından finanse edilmektedir. Projeye verilecek krediye hazine garantisi verilmemektedir. Ayrıca bu projede hazinenin borç üstlenim taahhüdü de bulunmamaktadır. Borç üstlenimi; idare tarafından tesise bedelsiz olarak el konulması durumunda söz konusu olabilecektir. Ancak tesisin işletimi ile birlikte havalimanının tüm gelirleri de idareye geçmiş olacaktır ki bu durumda kamunun bir borç yükü ile karşı karşıya olması söz konusu değildir” iddiasında bulunuldu.