YÖK, onbinlerce kişinin diplomasını askıya aldı

ÖSYM tarafından yapılan sınavla Türkiye'de üniversiteye yerleştikten sonra Kıbrıs'taki bir başka fakülteye yatay geçiş yapan ve mezun olan on binlerce kişinin diplomasının, kendilerine haber verilmeden Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından askıya alındığı belirtildi. Şu an Türkiye'de çalışan ve aralarında mimar, doktor, savcı, avukat birçok kişi YÖKSİS'e girdiklerinde diplomalarını göremiyor.

YÖK, onbinlerce kişinin diplomasını askıya aldı

Diploması askıya alınanlar arasında, mimar, avukat, savcı, hakim, doktor, diş hekimi de var. YÖK’ün (Yükseköğretim Kurulu) aldığı yeni karara göre, ÖSYM tarafından Türkiye’deki herhangi bir üniversiteye yerleşenler ve daha sonra yatay geçiş haklarını kullanarak Kıbrıs’taki başka bir bölüme yerleşip mezun olan on binlerce kişi artık denklik sınavına tabi tutulacak.

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre; karar geriye dönük olarak da uygulanacak. YÖK kararı doğrularken, öğrenci ve mezun olan yüz bine yakın doktor, öğretmen, savcı, hâkim ve mimarın bu durumdan etkileneceği tahmin ediliyor. Mezun olanlar ise karara tepkili:

“BİZLERE YILLAR ÖNCE ‘DENKLİK SINAVI OLACAK’ DEMEDİLER. NE OLDU DA ŞİMDİ BÖYLE BİR KARAR ALINDI?”

Denklik sınavına girecekler; yaklaşık 100 bin kişinin bu durumdan etkilenmesi bekleniyor

Bu kararla birlikte şu an görevde olan binlerce hakim, savcı, öğretmen ve avukat denklik sınavına girecek. Buna göre, yatay geçişle Kıbrıs’ta şu an eğitim gören ve mezun yaklaşık 100 bin kişinin durumdan etkileneceği tahmin ediliyor. Mezun olmuş on binlerce kişinin de diploması kendilerine haber verilmeden askıya alındı. Akıllara gelen ilk soru ise denklik sınavına girecek ancak şu an görevde olan hakimlerin mahkemelerde verdiği kararların ne olacağı? Bunun gibi birçok sorunun yanıtı için şu an gözler YÖK’te… Mağdur olanlar YÖK’le görüştüklerini ve kafalarındaki soru işaretlerinin giderilmediğini söylerken, kendilerine haber verilmeden diplomalarının neden askıya alındığını soruyor.

KARAR SADECE YATAY GEÇİŞ YAPANLARI KAPSIYOR

Denklik sınavı kararı sadece Türkiye’deki bir üniversitede herhangi bir bölüme yerleştikten sonra yatay geçiş yaparak Kıbrıs’taki Türkiye Cumhuriyeti hukukuna göre kurulmuş olan herhangi bir üniversiteden mezun olanları etkileyecek.

PEKİ MEZUN OLANLAR NASIL DENKLİK SINAVINA GİRECEK?

Peki mezun olanlar nasıl denklik sınavına girecek? Yetkili bu soruya şu yanıtı veriyor:

“Burada mezun olanların diplomaların geçersiz sayılması gibi bir durum söz konusu değil. Mezun olanlar denkliğe başvuracak. Onların yurtdışında kaldığı süre, almış olduğu krediler hesaplanıyor. Denklik başvurularına da komisyonlar karar verecek.”

HUKUKÇULAR NE DİYOR?

Hukukçular ise kararın geriye dönük uygulanamayacağını söylüyor. Aksi takdirde atılacak adımların İdari Hukuk’un ilkelerine aykırı olacağı görüşünde olan hukukçular YÖK’ün bu saatten sonra sadece yeterlilik gibi uygulamaları hayata geçirebileceğini belirtiyor.

DENKLİK NEDİR?

Denklik, yurtdışında tanınan bir yükseköğretim kurumundan alınan ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarının Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarınca verilen ön lisans, lisans ve yüksek lisans diplomalarına eşdeğer olduğunun tespit edilmesini ifade eder. Denklik belgesi, denkliği talep edilen diplomanın Türkiye’de hangi alan ve düzeyde tanındığını gösterir belge niteliği taşır.