Yeşil sahaların ardından Meclis'e de 'VAR' sistemi geliyor

Futbol maçlarında zaman zaman görüldüğü gibi, Meclis'te de rastlanan yumrukların, tekmelerin, tokatların konuştuğu sert kavgalara çözüm olarak, video yardımcı hakem sistemine benzer bir uygulamanın getirilmesi gündeme taşındı.

Yeşil sahaların ardından Meclis'e de 'VAR' sistemi geliyor

Futbol’da ‘tartışmalı pozisyonların’ değerlendirilmesi için başvurulan ‘VAR’ uygulaması Meclis’e de geliyor.

Meclis Başkanlığı’nın hazırladığı proje ile, yeşil sahalarda tartışmalı pozisyonlarda hakemlerin hata yapmasını engellemek üzere geliştirilen VAR uygulaması, Meclis Genel Kurulu’ndaki tartışma ve kavgalarda kullanılması planlanıyor.

Futbol maçlarında zaman zaman görüldüğü gibi, Meclis’te de rastlanan yumrukların, tekmelerin, tokatların konuştuğu sert kavgalara çözüm olarak, video yardımcı hakem sistemine benzer bir uygulamanın getirilmesi gündeme taşındı.

Meclis İçtüzüğü, bu tür davranışlarda bulunan milletvekillerine, kınama, uyarma ve Genel Kurul’da çıkarma gibi cezaları içeriyor. Milletvekili kavgaları sırasında yapılan sataşmaları ve dile getirilen hakaretlerin tespiti için Meclis Başkanlığı bir çalışma başlattı.

Hazırlanan 2019 yılı performans programında yapılacaklar listesine ses tanıma ve görüntülü tutanak metinleri projesi de eklendi. Projeye göre, e-posta yoluyla milletvekillerine gönderilen Genel Kurul’daki konuşma metinlerine sataşmaların da dahil edilmesi planlanıyor. Ayrıca yazılı olarak hazırlanan tutanak metinlerinin görüntülü hale getirilmesi de gündeme alındı. Tasarlanan sistem ise akıllara futbol sahalarında kullanılan VAR sistemini getirdi.

VAR sistemindeki gibi vekiller kendilerine yönelik sataşmaları görebilecek, tartışmalarda ihtilaf yaratan açıklamalar ve davranışlarla ise görüntülü tutanaklar aracılığıyla incelenebilecek. Görüntülü tutanaklar oturumu yöneten Meclis Başkanvekili’nin tartışmalarla ilgili alacağı kararları da kolaylaştıracağı düşünülüyor.

Meclis’te VAR uygulamasına benzetilen ve henüz proje aşamasında olan sistem, Başkanlık Divanı’nda kabul edilirse projeye başlanacak.