'Yerli' savaş uçağının İngiliz ortağından kötü haber

"Yerli" olma iddiasıyla üretimi yapılması hedeflenen savaş uçağının motor kısmında İngiliz ortak Rolls-Royce'tan kötü haber geldi...

'Yerli' savaş uçağının İngiliz ortağından kötü haber

İngiliz motor üreticisi Rolls-Royce, Türkiye’nin “yerli savaş uçağı” hedefinde motorunu geliştirmek için Kale Grubu ile birlikte yürüttüğü çalışmaların kapsamını daralttığını duyurdu.

Reuters‘in haberine göre, Rolls-Royce’un kararında “geçen yıl Kale Grubu ile görüşmelerde fikri mülkiyetlerin paylaşılması ve projeye Katar-Türk ortaklı bir şirketin katılımıyla ilgili bir takım anlaşmazlıkların etkili olduğu” kaydedildi.

Bunun yanı sıra, Rolls-Royce’un, herhangi bir uzlaşmaya varılamamasının ardından beşinci nesil savaş uçağı ihalesini kazanma girişimini bıraktığı vurgulandı.

Kale Grubu 2017 yılında uçak motoru üretmek için Rolls-Royce ile ortaklık kurmuştu. Söz konusu ortaklık, Türkiye ile İngiltere arasında imzalanan 133 milyon dolarlık savunma anlaşmasının ardından gerçekleşmişti.

İki şirket arasında kurulan ortaklık ile, TF-X veya Milli Muharip Uçak (MMU) adıyla bilinen yeni nesil savaş uçağı programında kullanılmak üzere motor geliştirilmesi hedefleniyordu.

“2026DA GÖKLERDE” DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “yerli savaş uçağı” konusuyla ilgili olarak “2023’te milli uçağımızı hangardan çıkaracağız ve 2026’da göklerde görmek nasip olacak. 2031’de envantere alacağız” iddiasında bulunmuştu.