Erdoğan Yenikapı mitinginde dövizdeki hareketlilik için konuştu: Bedelini ağır ödeyecekler

AKP'nin küçük ortağı MHP ile kurduğu 'Cumhur İttifakı', İzmir ve Ankara'nın ardından İstanbul'da Yenikapı'da miting yapıyor.

Erdoğan Yenikapı mitinginde dövizdeki hareketlilik için konuştu: Bedelini ağır ödeyecekler

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve eşinin miting alanına gelenleri selamlamasının ardından, AKP’nin İstanbul adayı Binali Yıldırım da eşi ile birlikte alandakileri selamladı.

Eski Başbakan Tansu Çiller de yine bir AKP mitinginde boy gösterdi.

Çiller, gazetecilere yaptığı açıklamada “Önümüzdeki 4,5 yılı nasıl geçireceğiz meselesi var sadece, istikrarsız bir Türkiye’de kısır döngülerle mi geçireceğiz bunu, yoksa istikrarla çözüme mi yöneleceğiz? Hep birlikte daha büyük bir Türkiye mi? Ben inanıyorum ki bugün, bir hafta sonra sandığa gidilecek ve o sandıkta Türkiye birlik ve beraberlik içinde yine istikrarına sahip çıkacak. Birlikte yürüyüşle Türkiye’yi gelecekteki nesillerin daha güzel Türkiye’sine, daha büyük Türkiyesi’ne birlikte taşıyacağız.” ifadelerine kullandı.

Seçimlere bir hafta kala yapılan ortak mitingte ilk olarak sözü Binali Yıldırım aldı.

Yıldırım’ın ifadeleri şöyle:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’u susuzluktan, çamurdan ayağa kaldırdı.

Yenikapı’ya ruh veren Cumhur İttifakı 15 Temmuz gecesi kuruldu.

Bu birlik ve beraberlik bizde olduğu sürece İstanbul’un da Türkiye’nin de çözülemeyecek hiçbir derdi olmaz.

Bu muhteşem tablonun önünde saygıyla eğiliyorum. Bu tablo bize ‘İstanbul 1 Nisan’ı karşılamaya hazır’ diyor.

Gelecek 5 yılda da sizin desteğinizle İstanbul’a aynı coşkuyla hizmet edeceğime söz veriyorum. Herkese hizmet götüreceğiz, herkes için çalışacağız.

Ayırmak yok, ötekileştirmek yok. Bizim inancımızda birlik var, kardeşlik var. Birlikte Türkiye olmak var.

Gelecek 5 yılda da sizin desteğinizle İstanbul’a aynı coşkuyla hizmet edeceğime söz veriyorum. Herkese hizmet götüreceğiz, herkes için çalışacağız.

Size daha güvenli, daha mutlu bir İstanbul sözü veriyorum.

Ulaşım İstanbul’da eziyet olmaktan çıkacak, eğlenceye dönüşecek. Anneler, çocuklarınız en güzel anaokuluna gidecek çünkü bunu hak ediyorsunuz. İstanbul’da iş isteyene iş, kendi işini kurmak isteyene destek bizden. Gelin İstanbul’u akıllı şehir yapalım. Birlikte çalışmaya, kankam olmaya var mısınız?

Finali Binali ile yapalım mı?”

Yıldırım, gençlere ‘benim kankam olmaya var mısınız?’ diye seslendi.

Binali Yıldırım ayrıca, ‘Cumhurbaşkanımız bazı projelerden bahsedecek’ diyerek sahneden indi.

‘Konstantinapolis diye bir yer yoktur, Kürdistan diye bir yer olmayacaktır’

AKP’nin İstanbul adayı Binali Yıldırım’ın ardından sahneye çıkan  MHP lideri Devlet Bahçeli’nin konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Bu muazzam toplantıyı düzenleyen herkese teşekkür ediyorum. İstanbul sıradan bir şehrin adı değildir. İstanbul tarihtir. Medeniyettir, kardeşliktir nitekim dünyanın en büyük Türk İslam kentidir. Beşeriyetin gözü İstanbul’un üzerindedir. Mazlumların kulağı İstanbul’a çevriktir. Masumların kalbi İstanbul için çarpmaktadır. İstanbul Kudüs’ün kardeşidir, Üsküp’ten Halep’e Adriyatik’ten Çin Seddine kadar bütün Türk ve İslam yurtlarının son siperidir. Bu siper düşerse Türkiyemiz gider. Bu siper millete teslim olursa muazzez ahlakın muhteşem anıların nice miras ve emanetleri kararır ve körelir. Hükümranlığıyla tarihin rotasını değiştiren yüksek fazilet gücünü İstanbul’dan almıştır.

Cihanı adaletle kavrayan tarihe silinmez ve eserler bırakan aziz ecdadımız gelerek ülkülerini İstanbul’da bulmuştur. Bu nedenle İstanbul, Cumhur İttifakı’nın hassasiyet ve haysiyet merkezidir. İstanbul’dan atılacak bir adımın yankısı her taraftan işitilecektir.

Cumhur ittifakı olarak bunun bilincindeyiz. Ne var ki zalimler boş durmuyorlar. Türk ve İslam düşmanları çevremizde vızır vızır geziyorlar. 15 Mart 2019 günü Yeni Zelanda’da Cuma namazı esnasında iki camiye hunharca saldırı düzenlendi. Maalesef 51 din kardeşimiz şehit edildi, 47 din kardeşimiz de yaralandı. Alçak teröristler 630 yıl önceki Kosova Savaşı’nın kinini tutuyorlardı. 330 yıl önceki Viyana Kuşatmasının öfkesini taşıyorlardı. Yeni Zelanda’yı kana bulayan Vandallar, Müslümanların Avrupa’da ilerleyişinin durdurulduğunu 1288 yıl önceki savaşı hafızalarına kazımışlardı.

Canilerden birisi Türk milletine açıkça diyor ki, “Boğaz’ın batı yakasında herhangi bir yerde yaşamayı dener, Avrupa’ya gelirseniz sizi öldüreceğiz. Konstantinapolis’e gelir tüm cami ve minarelerinizi yıkarız. Ayasofya minarelerden kurtulacak ve tekrar Hristiyan şehri olacak” Şu anda boğazın batı yakasındayız, Avrupa kıtasındayız, işte buradayız, Yenikapı’dayız. Ey katiller, gelin de görelim. Gelin de dedeleriniz gibi sizi aynen yerin dibine indirelim. Konstantinapolis diye bir yer yoktur, bununla birlikte Kürdistan diye bir yer asla olmayacaktır.

İstanbul, Türk milletinin namus timsalidir. Hiçbir hedef bu aziz kentimize musallat olmaya cüret ve cesaret edemeyecektir. Camilerimize, minarelerimize, ezanımıza, bayrağımıza, vatanımıza kem gözle bakan kim varsa ya o gözü oyarız ya da o gözün bulunduğu melanet bedeni harabe bina gibi yıkarız.

‘Soyadı gibi iş yapan, tevazu sahibi, erdem sahibi, deneyim sahibi…’

“HDP’nin eş genel başkanı diyor ki, “Ekrem İmamoğlu seçilmişse, bilecek ki 3 milyon Kürdün oyuyla seçilmiştir. Kürtlere rağmen siyaset yapamaz”

Bu beyanat alçaklıktır. Bu yorum ahlaksızlıktır. Kürt kökenli kardeşlerimizi HDP’nin bindirilmiş kıtası gibi göstermek vatan hainliğidir. Diyarbakır neyse Balıkesir aynısıdır. Şırnak’ta uzatılan el İstanbul’da tutulur. Kürt kökenli kardeşlerimizin hiç kimsenin tasallutuna giremez. Hiç kimse şerefli kürt kardeşlerimin üzerine oyun kurmasın, zillete ortak olacaklarını düşünmesin. Kürt kökenli kardeşlerimiz bu hain planları alt üst eder. PKK’nın siyasi aparatı HDP’ye şamarı indirir. İnşallah da bunu yapacaklardır. İstanbul ehline emanet edilmelidir. Bunu başaracak isim ise Cumhur İttifakı’nın başkan adayı sayın Binali Yıldırım’dır.

Soyadı gibi iş yapan, tevazu sahibi, erdem sahibi, deneyim sahibi, devlet ve siyaset hayatımızda mümtaz bir yeri bulunan sayın Binali Yıldırım İstanbul’un şehremini olmaya hem namzet hem de buna ziyadesiyle layıktır.

Kılıçdaroğlu varsın şehir şehir gezip dedikodu yaysın, kötürüm siyasetinden bahsetsin. O konuşacak, Cumhur İttifakı yapacaktır. CHP’ye oy veren kardeşlerime sesleniyorum. Bu Kılıçdaroğlu’nda hayır yoktur, ümit yoktur, gelin birlikte olalım Cumhur İttifakı’nda buluşalım.

İP’e oy veren kardeşlerim, gelin Cumhur İttifakı’nın yapmış olduğu ahlaklı tarihi ve mücadeleye destek verin. Kürt kardeşlerim, emin olun sizleri bizler kadar seven olmaz. Gelin Cumhur İttifakı’nın gücüne güç katın. Amerika seni benden fazla sevemez. Birlikte Türkiye’yiz, hep birlikte İstanbuluz.”

Tansu Çiller gibi, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar da AKP mitingine gelerek destek sundu.

Erdoğan: Resmi rakamlara göre 1 milyon 600 bin kişi burada

Erdoğan konuşmasına başlamadan önce Kayahan’ın ‘Bir aşk hikayesi’ isimli şarkısına eşlik etti. Konuşmasında, “Aldığım resmi rakam 1 milyon 600 bin kişi Yenikapı’da” dedi ve konuşmasına başladı.

AKP döneminde yapılanları gösteren bir video gösterilirken, Erdoğan araya girerek Kılıçdaroğlu’na hitaben ’17 yıldır ne yaptınız diye soruyor, gözüne dizine dursun’ sözlerini kullandı.

İşte Erdoğan’ın konuşması şöyle:

“Sevda nedir bilmezsek sevdalandığım şehir; kubbeler arasında nakış gibi işlenen şehir, ey şehadetlerle şahlanan şehir; alemlere rahmet olarak gönderilen Efendimizin İslam alemine işaret ettiği şehir, asrı saadetten gelen misafirleriyle şereflenen şehir… Fetih fatih Sultan Mehmet Han’a nasip olan şehir; adaletin huzurun hakikatin hakim olduğu şehir… Her inançtan, her kesimden insanın güvenle yaşadığı eman şehir; herkesin gözü olduğu gözdesi olduğu İslam şehri… Seni yürekten selamlıyorum İstanbul.

Ayasofya’sı ile Sultan Ahmet Camisiyle en son Büyük Çamlıca Camisi ile… Kıtaları birleştiren İstanbul. Sizleri aşk ile selamlıyorum İstanbul. Yenikapı bugün bir başka güzel. İşte böylesi yürekler fethetmişti İstanbul’u. İşte böylesi bir iman, aşılmaz denilen surları yerle yeksan etmişti. İşte böylesi bir azim asırlarca İstanbul’a dünyayı yönettirmişti.”

‘İstanbul’u bölgesinin ve dünyanın parlayan yıldızı haline getirdik’

“Biz milletimizle birlikte, bu şehri kıyamete kadar bir İslam şehri, bir Türk şehir olarak korumaya devam edeceğiz. Bu şehir bizim de hizmetkarı olmaktan gurur duyduğumuz aşkımız, sevdamız, hayalimiz, duamız, her şeyimizdir. 25 senede bu şehri çöp, çukur, çamurdan kurtarmaktan kalmadık, bölgesinin ve dünyanın parlayan yıldızı haline getirdik.

Biz İstanbul’u sadece aşkla sevmekle kalmadık, aşkla hizmet ettik. 1994 yılında bu kardeşinizi İstanbul Belediye Başkanı yaptığınız andan beri Başbakanlığım ve Cumhurbaşkanlığım dönemlerimde, İstanbul’a yapılan her hizmetin takipçisi oldum. ”

‘5 koyun verin, kaybeder’

“Istırancalardan, Melen’den su getirdik. 2040 yılına kadar İstanbul’un su sıkıntısı yok. Bay Kemal sen bu işlerden anlamazsın. Getirdiğin kişi İstanbul’un bir ilçesinin belediye başkanı. Bizim belediye başkan adayımız yıllarca bakanlık yapmış, başbakanlık, meclis başkanlığı… Yani büyük bakmış. İstanbul gibi bir şehre de rastgele bir isim de yakışmazdı. Ankara’ya da kenar köşe bir ilçenin belediye başkanını aday gösterdi ve iki kez kaybetti. Bizim adayımız Kayseri gibi büyükşehrin 5 dönem belediye başkanı olan, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı olan, genel başkan yardımcısı yaptığım Mehmet Özhaseki kardeşimizi de Ankara’ya aday yaptık. Ankara’daki mitingimizde de 450 bin kişi vardı. İzmir’de de rastgele, kenar köşe bir ilçe belediye başkanını aday yaptı. Hakkındaki spekülasyonlar çok ileri. Terör örgütleriyle iç içe, geçmişi kirli. Böyle birisini İzmir’e layık gördüler. Biz de İzmir’e Denizli’de 2 dönem belediye başkanlığı, ekonomi bakanı olmuş Nihat Zeybekci Bey’i getirdik. Ama Kemal Bey’in böyle bir ufku yok. 5 koyun verin kaybeder.”

Yassıada projesi

“Şimdi size bir sürpriz yapmak isterim. Bizim Yassıadamız adamız var ya, orayı da uluslararası toplantıların, görüşmelerin bir merkezi haline getirmek için çok az bazı şeyleri kaldı. Biz buranın adını değiştirik, Demokrasi ve Özgürlükler Adası adını koyduk. Buranın resmi açılışını yapacağız. Uluslararası toplantılarımızı burada yapacağız.

Haliç’te attığımız adım, dünyada örnek bir adımdır. Oradan çıkardığımız 2,5 milyonmetreküp balçığı Alibeyköy’e pompaladık. Şimdi orada bir oyun parkı var. Çevrede ona göre yerleşim alanı oluştu. Haliç Kongre Merkezi de aynen böyle oldu. Orası kesim merkeziydi. O muhteşem Haliç Kongre Merkezi yapıldı, etraf değişti. Bay Kemal sen orada aday tanıtımı yaptın. Orası 3 bin kişilik. Harbiye Kongre Merkizi’ni de CHP zihniyeti bize yaptırmak istemedi. Yerinaltında 3 bin 300 kişilik bir kongre merkezi yaptık. Yanına da Muhsin Ertuğrul’u büyüttük. Bu zeka, plan, proje meselesi. Çalışırsan, düşünürsen olur. Bu aşk meselesi. Arayan mevlasını da bulur belasını da… Biz mevlamızı bulduk.

Şimdi sana bir müjde daha vereyim Bay Kemal. AKM’yi de kısa bir zamanda bitireceğiz. Sizin yaptığınız gibi değil, dünyada parmakla gösterilen bir AKM yapıyoruz. Bizim bir opera binamız olacak, her yönüyle mühteşem. Şu an inşaat devam ediyor. Bitirdikten sonra konsere gelirsin değil mi? Biz çağırırız. Ankara’ya gelemiyor, Külliye’nin içinde var. Orada 29 Ekim’de Fazıl Say’ın bir konseri olacak. Gelin tek millet olalım.”

‘Binali Yıldırım kardeşim…’

“İstanbul’da vahşi çöp depolama merkezleri vardı. Aman yarabbi… İşte Ümraniye’de çöp depolama merkezinin o zamanki başkanı da CHP’liydi, İstanbul’da da CHP’li belediye başkanı vardı. Patladı, patlayınca 39 vatandaşımız rahmetli oldu. O gün bugündür hesabını veren yok. Sizin geçmişiniz işte. Modern bir depolama yapamadınız. Ama biz süratle modern depolamalara geçtik. Ve 18 atık yönetim tesisiyle modern, temiz ve sağlıklı bir metropole İstanbul’u çevirdik. Kemerburgaz Katı Atık Yakma ve Enerji Üretimi tesisinin yapımına başladık. Bir yılda 300 bin hanenin yıllık ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretiyoruz.

Bugüne kadar 485 adet semt, bölge ve park ile mesire alanları yaptık. Biz geldiğimizde İstanbul’da sadece 4 spor salonu vardı. İstanbul’a 47 spor salonu kazandırarak herkes spor yapabilsin diye, park ve bahçeleri de spor aletleriyle donattık. 17 spor salonunun yapımı devam ediyor. Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan korumak ve sporla buluşturmak için 223 okula kapalı spor salonu yaptık. İstanbul’a daha önce hiç olmayan 6 gençlik merkezi inşa ettik. İSMEK, 39 ilçedeki 242 kurs merkezinde 307 branşta 752 programla meslek ve sanat eğitimi veriyor. Bugüne kadar 3 milyon kişiye yakın mezun verdi.

İBB Başkan adayımız Binali Yıldırım kardeşim, bugüne kadar elde ettiği tecrübesiyle bir defa İstanbul’a tecrübede bir abide olarak bütün deneyimlerini koyacak. Ve bütün bunlarla beraber çok ciddi çalışma noktasında da hırsı olan bir arkadaşımdır. Öyle gideyim erken yatayım, yok 8 saat mesai falan anlamaz. Gece geç saatlere kadar çalışır. Böyle de birisi. Öyle yürüdük bu yolda.

Dünyanın pek çok ülkesinde elde ettiği tecrübesi var. onları da İstanbul’a taşıyacak. Ve İstanbul’un bütün bu potansiyeline değer katmak için bir şey daha yapıyoruz. 6 katrilyon lira maliyeti olan Tuzla Biyoteknoloji Vadisi’ni kuruyoruz. Antikordan aşıya, lensten kemoterapi ilacına kadar katma değerli ilaç üretilecek, 20 bin istihdam sağlanacak. Bayrampaşa’da 1,5 katrilyon lira maliyeti olan bir teknoloji merkezi kuruyoruz. Tam kapasiteye eriştiğinde 6 bin 500 kişinin çalışacağı bir alan haline gelecek. Pendik’te 3,5 kat maliyetle teknoloji geliştirme merkezi kuruyoruz. Girişimcilerimizin altyapı sorunlarını çözmeyi temin edeceğiz.

Silivri bölgesinde termal ve günü birlik tesis yatırımları yapacağız. Sağlık turizminde İstanbul değerine değer katacak. Termal alandaki sıcak su, sera sulamasında kullanılarak tarım yatırımlarına da destek olacak. Turizmde Yenikapı Kruvazör Limanı ve Galataport Limanı da İstanbul’un gelirlerini artıracak projelerden biri.”

Restorasyon seferbeliği!

“Buraya bu yanaştığı zaman bu ne demek biliyor musunuz? Galataport’u az önce söyledim Karaköy’deki tarihi eserler de yenilenerek modern bir yapıya dönüştürülmesiyle ortaya çıkacak. Restorasyon seferberliği başlatacağız.

Buradaki Millet Bahçesi içinde dev bir fuar merkezi oluşturuyoruz. Pendik’te de fuar ve kongre merkezini hayata geçireceğiz. Hedefimiz Avrupa’nın 50 milyon ziyaretçiye sahip fuar pazarından yüzde 10 pay alarak, İstanbul’a 5 milyon ilave ziyaretçi getirmektir. Turizmde çekim alanı bir numara İstanbul, iki numara Antalya’dır. Bu ne demektir? Şehir ekonomisine fazladan 3 milyar dolar turizm geliri girecek demektir. Yeni fuar alanlarımızın gelecek 5 yılda, yıllık 5 milyar dolar, şehir ekonomisine 9,5 milyar dolar, ihracata 50 milyar dolar katkı sağlamasını bekliyoruz.

İstanbul’a dev bir film platosu kuracağız. Oyuncu köyü, dalga üretim sistemi, görsel sanatlar müzesi olacak. Harem’den Haydarpaşa Garı’na kadar olan bölgeye tasarım merkezini yapıyoruz. Evet burada kültür ve sanat merkezleri, konferans salonu sergi alanı gibi alanları şehrimize kazandıracağız.

İstanbul’da 20 koridor planladık. Yeşil koridorlar kesintisiz bisiklet ve yaya akslarını da içinde barındırarak, afet anlarında toplanma alanı da olacak. Toplamda 18 alanda seyir terasları oluşturacağız.

Denize kıyısı olan 22 ilçemizdeki kıyı şeridini düzenleyerek İstanbul halkının hizmetine sunacağız. İstanbul’a 22 yeni müze, 12 gençlik merkezi kuracağız. Sarayburnu’nda yolu yerin altına alarak şehrimize Gülhane Parkı ile denizi birleştireceğiz. Artık orada yol Gülhane Parkı ile denizi bölmeyecek. Şehrimize yeni bir meydan kazandırmış olacağız. Sirkeci – Yedikule arasındaki 8,5 km kıyı boyunca da sanat hattı oluşturacağız.”

‘Çıkmış Bay Kemal 17 yılda ne yaptınız diyor? Ne yapayım kalbin mühürlü’

“Metro hatlarımızda kullanılan 1050 metro aracını yerli üretimden temin ederek bakım maliyetlerini azaltacağız.

Ağır vasıta araçlarının şehir merkezine girmesini engelleyeceğiz. Londra’da normal araçlar bile belli saatler dışında şehir merkezine giremez. Belli bir bedeli vardır. Bu şehir merkezindeki trafiği rahatlatacak. Kuracağımız üç otogar ile şehirler arası otobüslerin merkeze girmeden ulaşım hizmeti vermesini sağlayacağız.

Aktarma merkezlerinin farklı ulaşım sistemlerinin kesiştiği noktaları belirliyoruz. Raylı sistem hatları ve diğer toplu ulaşım araçlarındaki entegrasyona tabii olacaktır. 241 noktasında kavşakları yeniden planlıyoruz. Tali yollardan ana yola girişimlerde akıllı kavşak sisteme geçeceğiz. 1000 km üzerinde bisiklet yolu yapacağız. Park etme problemlerini, kiralama ve paylaşma sistemiyle çözeceğiz.

Adalar’da 274 adet elektrikli faytonu devreye alarak bu konuda yaşanan kötü görüntüleri kökten çözeceğiz. Ben buradan Adalar’a sesleniyorum. Diyorum ki, gelin yıllar yılı sizi yönetenler belli. Ne yaptılar? Ya Adalar’a ne yaptıysak biz yaptık. Denizin altından doğal gazı biz getirdik. Ulaşımsa biz hallettik. Adalar’ın bütün görünülebilirliğini biz sağladık. Bu hafta sonu oraya gideceğim, ada halkıyla buluşacağım. Bunlar anlamaz, bunların size verebileceği bir şey yok. Adalar’daki kardeşlerim bunlara dikkat edelim.

Çıkmış Bay Kemal 17 yılda ne yaptınız diyor? Ne yapayım kalbin mühürlü. Öyle bir noktada ki inanın bana günler yetmez bu adamı anlatsın. Şimdi buradan Türkiye için İstanbul için diğer şehirlerimiz için en küçük bir hizmetleri yatırımları var mı? Şu anda İzmir Haliç gibi kokuyor. Niye temizlemiyorsun temizle. “Onların yaptıklarını biz kaldıracağız” diyor.”

Erdoğan dövizdeki hareketlilik için konuştu: Bedelini ağır ödeyecekler

“Marmaray’ı engellemeye çalıştılar, Avrasya’yı engellemeye çalıştılar. Öyle atıp tutarak yok, kararlı olacak yapacağız.

Dövizi tırmandırmaya çalışıyorlar. Bakın bugün Yenikapı’dan onlara sesleniyorum. Ey finans sektörünün içinde olanlar, kalkıp da piyasadan dövizleri toplayıp, döviz yükselecek şöyle olacak böyle olacak bu tür provakatif eylemlerin içerisine giriyorsanız bunun bedelini çok ağır ödeyeceksiniz. Seçimin arifesinde bu tür eylemlerin içerisine girenleri sesleniyorum. Hepinizin kimliğini biliyoruz, neler yaptığınızı biliyoruz. BDDK bazı adımlar attı. Ama şunu bilin ki seçim sonrası bunun faturasını size ağır keseceğiz. Bu milleti sömüremeyeceksiniz.”

Fazıl Say 29 Ekim’de Beştepe’de konser verecek

Bak sana bir müjde daha vereyim. Atatürk Kültür Merkezi’ni de kısa sürede bitireceğiz. Ama sizlerin yaptığı gibi bir AKM değil. Her yönüyle muhteşem. Herhalde bitirdikten sonra orada bir konserimize gelirsin. Değil mi? Ankara’dakine gelemiyor bakın! Orada külliyede bir kongre merkezimiz var. 29 Ekim’de orada Fazıl Say’ın bir konseri olacak. Konserde kendisinin bir bestesi olacak. Ya bunlar bizim değerlerimiz ya. Gelin tek millet olalım.

Biz geldiğimizde İstanbul’da sadece 4 spor merkezi vardı. Herkes spor yapabilsin diye park ve bahçeleri de spor aletleriyle doldurduk.

Erdoğan’dan Alman övgüsü: Yine makam aracının üreticisi Mercedes’in reklamını yaptı

Bizim zamanımızda 1596 tane İkarus otobüsler vardı. eskiden İkarus otobüsleri vardı Macarların bunun içinde pislikten geçilmez, kokudan durulmazdı. Neydi bu CHP zihniyetiydi. Biz gelince ne yaptık? Belki marka reklamını yapmış olacağım ama mecburum benim milletim niçin Mercedes olmasın, niçin MAN, BMC olmasın bunları getirmemiz lazım. Benim milletim neden Mercedes’e binmesin. Şimdi ise insanlarımız rahat rahat seyahat ediyor. Artık günde 4 milyon kişi rahat otobüslerde yolculuk ediyor. Araçların yarısında internet hizmeti var.

Haliç’te attığımız adım dünyada örnek bir adımdır. Ben Kasımpaşalıyım. Sandalla karşıdan karşıya geçilemezdi neredeyse. Beliren adacıklardan sandalla çalım atarak karşıya geçiyorduk. Bize üniversite hocaları “Tek çare var. Burayı doldurun” dediler. Ama biz dinlemedik, Haliç’i temizledik. 2,5 milyon metreküp balçık çıkardık. Temizledik. Şimdi çevresinde güzel bir yaşam var. Kongre Merkezi’nin olduğu Sütlüce’de sakatatçılar vardı. Şimdi oraya gidip bir bakın. Bay Kemal de gelip orada aday tanıttı. Orası 3000 kişilik. Harbiye Kongre Merkezi’ni de bu zihniyet bize yaptırmak istemediler. Ama yaptık 3300 kişilik bir alan yaptık. Muhsin Ertuğrul’u da yıktık yeniden yaptık. “Yapmazlar” dediler. Yaptık. Şimdi buralar ne hizmetler veriyor. Temelini attık AKM’yi de bitireceğiz. Dünya parmakla gösterecek. Bir opera binamız olacak. Herhalde bitirdikten sonra oradan bir konsere gelirsin Bay Kemal. Ankara’dakine gelemiyor, Külliyede…

Malzemeler için 26 TIR kullanıldı

Miting için 16 metre yüksekliğinde ve 145 metre genişliğindeki sahnenin üstünde yaklaşık 170 metrekarelik LED ekran kuruldu. Sahne malzemeleri 26 TIR ile taşındı. 720 ton malzemenin kullanıldığı sahne, 26 kişilik ekip tarafından 3 forklift, 3 vinç ve 2 jeneratör kullanılarak 6 günde kuruldu.

Sahne üzerindeki görseller 18 kişilik ekip tarafından hazırlandı. Platformdaki giydirmeler için 7 bin 230 metre profil kullanıldı. Sahnede, 5 bin 434 metrekare görsel giydirme yapıldı. Ayrıca sahnenin rüzgardan etkilenme riskini azaltmak için 100 tonun üzerinde su tankları ve metal ağırlık yer aldı. Platformda her biri 1 ton taşıma kapasiteli 40 motor kullanıldı.

Konuşmacıların sesini kalabalığa sorunsuz duyurabilmek için alana vinçlerle 550 bin watt gücünde 18 ses kulesi asıldı. Görüntüler için de 12 dev ekran kuruldu. Alandaki 3 canlı yayın aracıyla miting, 18 kameralı reji tarafından HD kalitesinde naklen yayınlanacak. Alanda enerji ihtiyacı 40 jeneratör ile karşılanıyor.

Alanda, 4 ayrı giriş noktasında 130 metal dedektörlü kapı, 23 x-ray cihazı alanın çevresi ve içinde 3 bin 500 güvenlik bariyeri, 8 bin 800 polis bariyeri kullanıldı. Alan yaklaşık 18 bin metre bariyerle çevrildi. Bariyerler ve giriş kapıları 63 kişi tarafından 2 forklift, 4 TIR ve 2 kamyon kullanılarak hazırlandı.

Alanda, güvenlik önlemleri için 7 bin 300 polis görev alıyor. UMKE ve Acil Sağlık ekipleri dahil 800 sağlık personeli ile alanda, 80 ambulans, 2 yoğun bakım ambulansı, birer obez ambulansı, deniz ambulansı ve ambulans helikopter hazır bekletiliyor. Kimyasal ve biyolojik vakalar için de bir KBRN ambulansı ve ekibi de alanda görev alıyor. Alanın her noktasına ambulansların ulaşabilmesi için ambulans yolları oluşturuldu.

Öte yandan, alana tam donanımlı sahra hastanesi kuruldu. Ayrıca, 5 itfaiye de alanda görevlendirildi.