Yeni Zelanda'da camilere saldırı: Çok sayıda ölü var

Yeni Zelanda’nın Christchurch kasabasında cuma namazı sırasında iki camiye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırılarda, çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtiliyor.

Yeni Zelanda'da camilere saldırı: Çok sayıda ölü var

Yeni Zelanda’nın Christchurch kasabasının Hagley Park bölgesindeki Al Noor Camisi içerisine silahlı saldırganlarca ateş açıldı. Saldırı esnasında camide, cuma namazı için 200 kişinin bulunduğu belirtildi.

Saldırıda, çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtiliyor. Silah seslerinin, Linwood Mahallesinde bulunan bir camiden daha duyulduğu belirtildi.

Yeni Zelanda Polisi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Aktif bir tetikçi ile ChristChurch’te ciddi ve gelişen bir durum yaşanıyor. Polis durumu yönetme konusunda tüm kabiliyetiyle yanıt veriyor, ancak risk ortamı hala son derecede yüksek. Polis, ChristChurch’te oturanların sokaklardan uzaklaşmalarını ve bir sonraki duyuruya kadar içeride durmalarını tavsiye ediyor. Christchurch okulları bir sonraki duyuruya kadar kilitlenecek. Kamuoyuna iş birlikleri için teşekkür ederiz, bölge sakinlerini bilgilendirmek için daha fazla güncelleme sağlayacağız” ifadelerine yer verdi.

SALDIRIYI CANLI YAYINLADI

Saldırganın saldırı anını sosyal medyadan canlı olarak yayınladığı ortaya çıktı. Saldırıyı bilgisayar oyunlarına benzer şekilde gerçekleştirdiği gözlenen saldırganın, saldırı sırasında silahın şarjörünü birçok kez değiştirdiği görülüyor. Aracından inen saldırgan caminin kapısından girer girmez ateş etmeye başlıyor.

Yerel basında yer alan haberlere göre, Len Peneha adlı bir görgü tanığı, kamuflajlı bir adamın Al Noor Camisi’ne girdiğini, ibadet için içeride bulunanlara ateş açtığını, içeride kargaşa yaşandığını, saldırganın, güvenlik görevlileri gelmeden camiden uzaklaştığını iddia etti. Peneha, camidekilere yardım etmek için girdiği sırada “her yerde ölen insanlar” gördüğünü belirtti.

Türkiye’nin Wellington Büyükelçisi Ahmet Ergin, saldırıda ölen veya yaralananlar arasında Türk bulunmadığını kaydetti.

EN AZ 40 ÖLÜ

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern yaptığı açıklamada, “Bugün Yeni Zelanda tarihinin en kara günlerinden biri” dedi ve saldırıya “eşi benzeri görülmemiş bir şiddet olayı” dedi.

Ardern, saldırıda 40 kişinin hayatını kaybettiğini ve 20’si ağır 48 yaralı olduğunu duyurdu. Ölü sayısının daha da artabileceği belirtiliyor.

AKP’DEN TEPKİLER: İSLAM DÜŞMANLIĞI, LANETLİYORUZ

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, saldırının ardından Twitter’dan paylaştığı mesajda “Yeni Zelanda’da Nur Camii’ne ve orada ibadet etmekte olan Müslümanlara yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyor, faillerini lanetliyorum. Saldırıda hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Maalesef dünyada yükselmekte olan ırkçılık ve İslam karşıtlığının yeni bir örneği olarak yaşanan bu acı hadiseden dolayı İslam dünyasına ve Yeni Zelanda halkına ülkem ve şahsım adına başsağlığı diliyorum” dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de yine Twitter’dan yaptığı açıklamada saldırıyı şiddetle kınadığını belirtirken “Canilerin yayınladığı bildiri açıkça İslam düşmanlarının kullandığı tüm argümanları bir araya toplamış. İslam düşmanlığını yayanlar bunun bir din ve coğrafyayla sınırlı sonuçları olmayacağını göremiyorlar. Tüm insanlık, tüm dinler ve ülkeler için tehdit üretiyorlar. Camilere düşmanlık üretenler, kiliseleri ve havraları da tehdit ediyorlar. Nefret ideolojisi tüm insanlığı hedef alır. İslam düşmanlığı sadece Müslümanlar için değil tüm insanlık için tehdittir. Bu canice saldırılara tüm dünya beraber tepki vermeli ve karşı koymalıdır. İslam düşmanlığı, insanlık adına mahkum edilmelidir” ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: İKİ TÜRK YARALANDI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yeni Zelanda’daki terör saldırısında iki Türk vatandaşının yaralandığını belirterek, “Mustafa Boztaş ve Zekeriya Tuya. Hayati tehlikeleri yok.” dedi.