Yeni İstanbul Havalimanına inişlere rüzgar muhalefeti: Uçaklar havada kaldı

İstanbul Hava Sahası’nda olumsuz hava koşulları sebebiyle, İstanbul Havalimanı’na iniş yapamayan uçaklar havada tur atmak zorunda kaldı. Bazı uçaklar çevredeki havalimanlarına iniş yapabildi.

Yeni İstanbul Havalimanına inişlere rüzgar muhalefeti: Uçaklar havada kaldı

Dünyanın en büyük havalimanlarından biri olduğu belirtilen Yeni İstanbul Havalimanı’na (İGA) bugün öğleden sonraki saatlerden itibaren bir süredir uçaklar inemiyor. Havalimanına inişlerin yapılamamasının nedeni ise şiddetli rüzgar.

CB bulutları (kümülonimbus) olarak adlandırılan ve kötü hava koşullarına ve yıldırımlara neden olan elektrik yüklü bulutlar hava trafiğinde aksaklıklara neden oldu. CB bulutlarına yakalanmak istemeyen pilotlar, belli bir süre İstanbul Havalimanı‘na iniş için alçalma yapamadı. Uçaklar havada tur atmak zorunda kaldı. Yakıt kritiğine giren bazı uçaklar ise başta Çorlu Havalimanı olmak üzere çevre havalimanlarına yönlendirildi.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle İstanbul Havalimanı’ndan yapılacak seferlerde kısa süreli gecikmeler yaşandı.

‘YILIN 107 GÜNÜ FIRTINALI’

Yeni yapılan havalimanının, Karadeniz’den esen sert rüzgarlara karşı korunmasız olduğuna ilişkin daha önce de bazı uyarılar yapılmıştı.

Yeni havalimanının yapıldığı kentin kuzey bölgesinin ‘yılın 107 günü fırtınalı, 65 günü ise yoğun bulutlu’ olduğu ifade edilmiş, buraya havalimanı yapmanın uygun olmadığı dile getirilmişti. Bazı uzmanlar da, ‘uçuş emniyetini tehlikeye düşürebilecek lodos ve ters rüzgarlar yüzünden 3. Havalimanı’nı çok sıkıntılı günlerin beklediği’ konusunda uyarıda bulunmuştu.

Ayrıca, yeni havalimanının ‘şiddetli poyraz nedeniyle 120 gün kullanılamayacağı’ öne sürülerek, havalimanı projesinin iptali istemiyle change.org’da imza kampanyası başlatılmıştı.