Yeni IRA: Gazeteci McKee'inin öldürülmesinin sorumluluğunu üstleniyoruz, özür dileriz

Kuzey İrlanda ve İngiltere'de aktif olan Yeni IRA, geçtiğimiz hafta başından vurularak öldürülen gazeteci Lyra McKee için "özür" açıklaması yaptı.

Yeni IRA: Gazeteci McKee'inin öldürülmesinin sorumluluğunu üstleniyoruz, özür dileriz

Kuzey İrlanda’da geçtiğimiz hafta perşembe akşamı başlayan protesto gösterileri sırasında 29 yaşındaki gazeteci Lyra McKee yaşamını yitirmişti. McKee’nin ölümü hakkında ‘terörist saldırı’ soruşturması başlatan polis, olayın arkasında ‘Yeni IRA’ adlı örgütün olduğundan şüphelenildiğini açıklamıştı.

Örgütten yapılan açıklamada ise gazetecinin ölümüyle ilgili sorumluluğun üstlendiği bildirilirken, “özür” dilendi.

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre, The Irish News gazetesine açıklama gönderen örgüt, 29 yaşındaki gazetecinin, “düşman güçlerin yanındayken” vurulduğunu açıkladı. Yeni IRA; McKee’nin ailesinden ve dostlarından özür diledi.

Lyra McKee, Kuzey İrlanda’nın Londonderry kentindeki protesto gösterilerini izlerken başından vurularak öldürülmüştü. McKee öldürüldüğü sırada bir polis aracının yanındaydı.

Gösteriler sırasında polis ve göstericiler arasında çatışma çıkmış; Derry Emniyeti polislere en az 50 molotof kokteyli atıldığını, maskeli ve silahlı bir kişinin de protestolar sırasında ateş açtığını söylemişti.

Kuzey İrlanda Emniyet Müdürlüğü, Lyra McKee’nin ölümüyle ilgili olarak “terör saldırısı” soruşturması başlatıldığını açıklamıştı.

‘YENİ İRA’ NEDİR?

Yeni IRA, Kuzey İrlanda ve İngiltere’de aktif olan bir paramiliter örgüt olarak tanımlanıyor. Örgüt, amacının Kuzey İrlanda’daki Birleşik Krallık hakimiyetini sonlandırmak ve Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti’ni birleştirmek olduğunu söylüyor.

Yeni IRA’nın köklerinin, 1997’deki ateşkesi reddeden ve kendisini ‘Gerçek IRA’ olarak adlandırmaya başlayan yapılanmaya dayandırıyor.

2012’de Gerçek IRA ve daha küçük ölçekli Cumhuriyetçi militan örgütler bir araya gelerek Yeni IRA olarak tanımlanmaya başlanmıştı. Örgüt ise kendisini sadece IRA olarak adlandırıyor.

Örgüt son olarak Mart ayında Londra ve Glasgow’da yaşanan bombalı paket olaylarını üstlenerek gündeme gelmişti.