Yeni askerlik teklifi ertelendi: Seçim öncesine yetişmeyebilir

Yeni askerlik düzenlemesine yönelik Meclis'te teklifin yasalaşması bayram sonrasına kaldı. Ancak teklifin seçim trafiği nedeniyle 23 Haziran sonrasına da kalabileceği belirtiliyor.

Yeni askerlik teklifi ertelendi: Seçim öncesine yetişmeyebilir

Köprü geçiş cezalarına affi da içeren torba kanun teklifi ile yeni askerlik düzenlemesi teklifi AKP’nin grup önerisiyle Genel Kurul gündeminin ön sırasına çekildi. Öneri görüşülmeden önce Meclis’te, AKP ile muhalefet grup başkanvekilleri arasında sürpriz bir görüşme gerçekleşti.

Milliyet gazetesinden Şebnem Hoşgör’ün haberine göre, ‘İyi Parti’ teklifin yasalaşması halinde askerliğin 6 aya düşeceğine, kışlalarda olan yaklaşık 130 bin askerin terhis olacağına ve bunun “güvenlik zaafiyeti” yaratabileceğini öne sürdü. MHP grubu ise 130 bin askerin bir anda terhis edilmesinin bayram tatilinde artacak trafik yoğunluğunu daha da artıracağını belirtti.

CHP de Cumhurbaşkanı’na verilen “gerekli görülen sahalarda özel görevlendirilen gönüllüleri askerlikten muaf tutma yetkisinin” metinden çıkarılmasını istedi.

Üç partinin endişelerini dile getirmesi, teklifin bayram tatili öncesi Meclis’ten geçirilmesini sıkıntıya soktu.

Ajansların aktardığına göre gelinen bu noktanın ardından görüşmelerin bayram sonrasına ertelenmesine karar verildi. Ancak tarihle ilgili ise bayramın ardından mı yoksa seçim sonrasında mı olacağı konusunda netlik oluşmadı.j

SEÇİME YETİŞMEYEBİLİR

1-11 Haziran arasında bayram tatili yapacak Meclis’in, İstanbul seçimlerinin yenileneceği 23 Haziran’a kadar aç-kapa yöntemiyle çalışmaması planlanıyor. Buna göre; 1 Haziran’dan önce yasalaşmaması durumunda askerlik teklifi Genel Kurul’da en erken 25 Haziran’da ele alınabilecek.