Yeditepe Üniversitesi'nde 'devamsızlık' skandalı

Yeditepe Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan bir öğrenci, final sınavına gireceği sırada ders hocası arafından “Devamsızlıktan kaldın” denilerek kovulunca üniversite ve hocası hakkında manevi tazminat davası açtı. Üniversite ise savcıyı tanık gösterdi.

Yeditepe Üniversitesi'nde 'devamsızlık' skandalı

Yeditepe Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan avukat Yaşar Can Yaman, hukukta bilimsel araştırma dersinin final sınavına gireceği sırada ders hocası Cihan Avcı Braun tarafından “Devamsızlıktan kaldın” denilerek kovulunca üniversite ve Braun hakkında manevi tazminat davası açtı.

Üniversite ise tanık olarak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nde görevli Cumhuriyet savcısı M.S.Ç.’nin dinlenmesini istedi. Avukat Yaman bir savcının tanık olarak dinletilmesinin mahkemeyi etkileme amacı taşıdığını söyledi.

DERSLER HABER VERİLMEDEN İPTAL EDİLDİ

Avukat Yaman, 2015’te Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans eğitimi almaya başladı. Zorunlu olarak aldığı hukukta bilimsel araştırma yöntemleri dersine bazen kendisinden, bazen ise dersin hocasından kaynaklı düzenli bir katılım sağlayamadı. 15 Ekim 2017 tarihinde Yaman, dersin yapılamayacağını öğrendi. Ertesi gün tekrar fakülteye giden Yaman, bu kez başka bir dersin de yapılmayacağını öğrendi. Bunun üzerine Yaman, durumu hukuk fakültesi dekanına bir e-posta bildirdi. E-postayı alan dekan, Yaman’ı arayarak haber verilmeden derslerin iptal edilmesinin kabul edilemez olduğunu ve hocaların bu konuda uyarıldığını aktardı.

Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın haberine göre, tüm bunlar yaşanırken hukukta bilimsel araştırma yöntemleri dersinin final sınavından bir gün önce Yaman’a devamsızlık nedeniyle dersten kaldığını belirten e-posta gönderildi. Sınava girmek için fakülteye giden Yaman, kendisi gibi devamsızlık nedeniyle dersten kaldığını e-posta ile öğrenen arkadaşlarının da sınava geldiğini gördü. İddiaya göre sınav salonuna giren dersin hocası Cihan Avcı Braun, parmağıyla avukat Yaman’ı göstererek “Sen dışarı çık. Devamsızlıktan kaldın. Sınava giremezsin” dedi. Yaman ise “Devamsızlıktan kaldım. Ancak bu sınava girmeme engel değil” şeklinde yanıt verdi. Tartışmanın büyümesiyle Braun, “Dışarı çık, yoksa sınavı iptal ederim” dedi. Yaman, daha sonra üniversiteye durumu anlatan bir dilekçe yazdı. Soruşturma sonunda da ise Braun’un o dersten alındığı öğrenildi.

SAVCI TANIK GÖSTERİLDİ

Avukat Yaman, konuyu yargıya taşıdı. Çok sayıda hukukçunun gözleri önünde onurunun kırıldığını, aşağılandığını belirten Yaman, İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi Hâkimliği’ne dilekçe vererek Cihan Avcı Braun ve Yeditepe Üniversitesi hakkında 5 bin TL’lik manevi tazminat davası açtı. Yeditepe Üniversitesi ise çok sayıda öğrenci arasından tanık olarak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nde görevli Cumhuriyet savcısı M.S.Ç.’nin tanık sıfatıyla dinlenmesini istedi. Avukat Yaman ise savcı M.S.Ç’nin tanık olarak dinletilmesinin mahkemeyi etkileme amacı taşıdığını söyledi.