Yayıncı krizi büyüyor: Kulüpler Bein Sports'a ihtar çekti

Spor Toto Süper Lig kulüpleriyle yayıncı kuruluş Bein Sports'la yaşadığı ödeme krizi sürüyor. Kulüplerin, 8 Temmuz'da ödenmesi gereken 125 milyon doların ödenmesi için 10 gündür ihtarlar çektiği öğrenildi.

Yayıncı krizi büyüyor: Kulüpler Bein Sports'a ihtar çekti

Spor Toto Süper Lig 2019-2020 Sezonu’nun başlamasına bir aydan az bir süre kala, yayıncı kuruluş Bein Sports ile kulüpler arasındaki kriz sürüyor.

Bloomberg HT’den Sefer Yüksel’in haberine göre; kulüplere 8 Temmuz’da ödemesi gereken 125 milyon doların ödememesi üzerine kriz büyürken, kulüplerin 10 gündür sözleşmeden doğan hakları doğrultusunda gerekli ihtarları çektiği öğrenildi.

Kulüpler adına görüşmeleri Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetimi yürütüyor. TFF yönetimi ve yayıncı kuruluş yetkililerinin toplantılar yaptığı fakat henüz uzlaşı sağlanmadığı belirtildi. Birkaç gün içinde sorunun çözülmesinin beklendiği ifade edildi.

Kulüpler Birliği Vakfı ve Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, 16 Temmuz’da yaptığı açıklamada, geçen sezonun ortasından beri Bein Sports’un TFF’den finansal taleplerde bulunduğunu söylemişti. Sezon öncesi yapılması gereken avansın ödenmediğini belirten Orman, görüşmeleri artık TFF yönetiminin sürdüreceğini açıklamıştı.

GÜMÜŞDAĞ: İNDİRİM TALEPLERİ ULUSLARARASI ŞİRKETLER BAĞDAŞMIYOR

Katarlı Bein Group’un yayın ihalesini aldığı Kasım 2016’da Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı olarak sürecin içinde olan Başakşehir Futbol Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ, son gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

“O dönemde Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı olarak ihale sürecinin içinde olan biriyim. İtalyan talipler de vardı ama Bein Group çok istekliydi ve ihaleyi aldılar. Uluslararası kriterlere göre bir anlaşma imzaladılar. Türkiye dahil 40 ülkede yayın yapan bir kurum. Şu anda gelip indirim talep etmeleri bu uluslararası şirket ile bağdaştığını sanmıyorum.”

‘SORUNUN BİRKAÇ GÜN İÇİNDE ÇÖZÜLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM’

Kulüplerin herhangi bir tasarrufta bulunmasının mümkün olmadığını belirten Gümüşdağ, “18 kulüp, TFF’ye sözleşmenin şartları gereği ödemelerin yapılmasını istediğimizi ilettik. TFF, sözleşme gereği konunun tarafı olarak yayıncı kuruluşla görüşleri yürütüyor. Biz kulüpler olarak sözleşmeden doğan hukuki haklarımızı kullanıyoruz. Öte yandan ben sorunun birkaç gün içinde çözüleceğini düşünüyorum”  dedi.

BEİN SPORTS 720 MİLYON LİRA DAHA AZ ÖDEMEK İSTİYOR

Yıllık 500 milyon dolar ile yayın haklarını elinde bulunduran Bein Sports, 2019-2020 sezonu için kulüplere 250 milyon doları cari kurdan 250 milyon doları da 4.77 lira sabit kurdan olmak üzere minimum 2.6 milyar lira ödeyecek. Ancak şirket, kurdaki artıştan dolayı zarar ettiği gerekçesiyle dolar kurunu 3.80 liraya sabitlemek istiyor. Yani kulüplere yıllık 1.9 milyar lira ödemek istiyor. Kulüpler ise yaklaşık 720 milyon liralık gelirden olmamak için Bein Sports’u sözleşme şartlarına uymaya davet ediyor.

ANLAŞMA BOZULURSA 265 MİLYON DOLARDAN FAZLA ÖDEME YAPILACAK

Yayıncı kuruluşun anlaşmadan cayması durumunda sözleşme gereği ödemesi gereken tutarın 265 milyon doların üzerinde olduğu ifade ediliyor. Sözleşmenin tam detayları bilinmese de bu tutarın 150 milyon dolarının Katar devlet garantisi, yaklaşık 115 milyon dolarının da teminat olduğu belirtiliyor.