Yavaş ‘Şirketleri tasfiye edeceğim’ dedi, arbede çıktı

Mansur Yavaş, şirketlerin birçoğunun tasfiyesi için talimat verdiğini, yönetim kurulları değiştikten sonra tasfiyelerin gerçekleşeceğini belirtti; bunun üzerine yükselen itirazlarla arbede çıktı.

Yavaş ‘Şirketleri tasfiye edeceğim’ dedi, arbede çıktı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, şirketlerin birçoğunun tasfiyesi için talimat verdiğini, yönetim kurulları değiştikten sonra tasfiyelerin gerçekleşeceğini belirterek, “Bundan sonra mümkün olduğu kadar belediyenin ihalelerini belediye kendisi yapacak. Hiçbir şekilde işçi çıkarmadan o işçilerin devrini sağlayacağız” açıklamasını yaptı; bunun üzerine yükselen itirazlarla arbede çıktı.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Mansur Yavaş başkanlığında ilk kez toplandı. Yavaş’ın dün yapılan ilk toplantının tutanağını Belediye Meclisi üyelerinin onayına sunması üzerine, AKP Grup Başkanvekili Mümin Altunışık söz aldı.

Altunışık, AKP ve MHP gruplarının, ‘belediye şirketlerinin şeffaf yönetilmesi ve denetlemesine’ ilişkin verdikleri teklifin oylanmadan reddedildiği gerekçesiyle tutanağın oylanmasına karşı çıktı.

Dünkü konuşmasında Yavaş’ın ‘birlik ve beraberlikten’ söz ettiğini anımsatan Altunışık, tekliflerinin oylanmamasının ‘görevi kötüye kullanmaya’ gireceğini ifade etti.

Yavaş ise tutanakta maddi bir hata varsa düzeltebileceklerini belirterek, “Siz şöyle bir önerge de verebilirsiniz, ‘Bundan sonra Mansur Yavaş idare etmesin çoğunluk var’ diyebilirsiniz. Zarar eden şirketlerin yöneticilerinin görevine devamını istiyorsunuz. Belediye başkanının temsiliyet yetkisini kimse alamaz, bunu bana Ankara halkı vermiştir” yanıtını verdi.

AKP ve MHP’li meclis üyelerinden itirazların yükselmesi üzerine Yavaş, toplantıya ara verdi. Yavaş, salondan ayrılırken bazı belediye meclis üyeleri arasında tartışma ve arbede yaşandı.

‘İlk toplantıda Meclis’i tıkamak iyi niyetli değil’

Aranın ardından toplantıyı yeniden açan Yavaş, meclisteki parti temsilcilerine söz verdi. Mümin Altunışık, yaşanan tartışmayı hukuk içinde çözmek varken, mahkemeye gitme gibi bir dertlerinin olmadığını ifade etti.

Tekliflerinin gündeme alınıp oylanmasını isteyen Altunışık, Yavaş’a, bu oylamanın sonucunu kabul etmesi durumunda meclise iade etme ve mahkemeye götürme hakkının olduğunu anımsattı.

CHP adına konuşan Haydar Demir de Ankara’nın bu kadar sorunu varken bu konu üzerinde durulmasını eleştirerek, “31 Mart’ta Mansur Yavaş, Ankara’ya hizmet amacıyla çıktığı yolda yetkiyi almışken, ilk toplantıda meclisi tıkamak, çalıştırmamak için böyle bir önerge verilmesini iyi niyetli görmüyorum. Derdiniz Ankara’ya hizmet mi, yoksa belediye çalışmasını tıkamak mı?” diye konuştu.

‘Şirketlerin birçoğunun tasfiyesi için talimat verdim’

MHP adına konuşan Murat Ilıkan ise Ankara’nın bu kadar sorunu varken toplantının gündeminde danışman maaşlarının da olduğuna dikkati çekerek, toplantı sırasında gerçekleşen ‘alkış ve yuhalamaların’ bitirilmesini istedi.

‘İyi Parti’ adına konuşan Adnan Beker de Yavaş’ın çalışması için yetkilerin verilmesi gerektiğini belirterek, meclisin denetim görevi göreceğini kaydetti.

Parti temsilcilerinin konuşmalarının ardından söz alan Mansur Yavaş, tartışma çıkaran belediye şirketleriyle ilgili, “Şirketlerin birçoğunun tasfiyesi için talimat verdim. Yönetim kurulları değiştikten sonra tasfiye edeceğiz. Bundan sonra mümkün olduğu kadar belediyenin ihalelerini belediye kendisi yapacak. Hiçbir şekilde işçi çıkarmadan o işçilerin devrini sağlayacağız. Şirketlere ihale vermek suretiyle, onların da başkalarına ihaleyi vermesinin önüne geçiyoruz” ifadelerini kullandı.