Yassıada'nın 'canına okumak' için 843 milyon TL harcadılar

Yassıada'yı 'Demokrasi ve Özgürlük Adası'na çevirmek için yürütülen projenin bedelinin 140 milyon 476 bin 765 dolar (840 milyon TL) olduğu öğrenildi.

Yassıada'nın 'canına okumak' için 843 milyon TL harcadılar
HABER MERKEZİ

AKP’nin 2015’te ‘Demokrasi ve Özgürlük Adası’ ilan edip üzerinde kongre, cami ve turizm merkezi inşa etmesiyle eski halinden eser kalmayan Yassıada’daki ‘yok etme’ operasyonu için ne kadar para harcandığı belli oldu.

Konuyu köşesine taşıyanm Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker  Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı KÖİ Raporu sayesinde Yassıada’nın bedelininin de öğrenildiğini belirtip şöyle devam etti:

“Demokrasi ve Özgürlük Adası’ adı takılan, rant uğruna Yassıada’nın doğallığını mahveden projenin yatırım tutarı 140 milyon 476 bin 765 ABD Doları’ymış (125 odalı otel, 30 civarında betonarme bungalov, 600 kişilik konferans salonu, cami, müze ve sergi alanları).

Yassıada-Sivriada bölümünün altında bir de küçücük not:

‘Yassıada-Sivriada projesi ihaleden muaftır.’

Ne tuhaf. TOBB bünyesindeki Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş.’nin Başkanı Arif Parmaksız liste hazırlayıp sonra ihale yaptıklarını Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar’a açıklamıştı. Buna göre projeyi Mesa şirketi yapıyor. Mimari projesi ise ‘yabancıya’ gitmemiş: AKP Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan’ın eşiyle birlikte sahibi olduğu Arme Concept.

Peki bir ihale yapıldığı halde, KÖİ raporunda ‘İhaleden muaftır’ denilmesi, ihaleyi TOBB şirketinin yapmasından mı kaynaklanıyor?

Çünkü öte yandan projenin sahibi Kültür ve Turizm Bakanlığı görünüyor.

Bu proje biraz karışık.

Belki bugünün kuruyla 843 milyon TL eden Yassıada projesinin bu bedelini vatandaş olarak biz mi ödüyoruz, TOBB mu, bir açıklayan çıkar.”

Yassıada’da yaşanan geri dönüşü olmaz tahribata karşı NTV’nin yandaşı Oğuz Haksever dahi tepkisiz kalamamış ve ilgili haberi sunarken ““Neresi yaslı ada be. Canına okumuşsun…” dediği sesi yayına gitmişti.